- Målet er å rive ned fordommer

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Gunhild Asting (32) fra Røyse vil rocke ved våre oppfatninger av psykisk utviklingshemmede. Det håper hun å få til med dokumentarfilmen

DEL

Fredag reiser hun til Den norske filmfestivalen i Haugesund der filmen hennes vises tirsdag. Asting skal være til stede sammen med de ti medlemmene i gruppen "Merkesteinane" som spiller hovedrollene i filmen.

Om å følge en drøm

"It's hard to be a rock 'n roller" handler om de ti psykisk utviklingshemmede medlemmene i bandet. Asting har fulgt dem tett med kameraet sitt, på konserter, øvinger og hjemme hos hovedrollefiguren, Tor Heine Rosdahl.

– Et av målene mine med å lage denne filmen har vært å rive ned folks fordommer mot de psykisk utviklingshemmede og vise at de er også individer som er svært forskjellige, sier en engasjert Asting.

Ifølge regissøren var det ingen spesielle utfordringer ved å skulle lage en film der personene er psykisk utviklingshemmet.

– De er så åpne og ærlige og er langt mindre hemmet enn mange andre som langt fra er så gode til å vise følelsene sine, mener Asting.

– Dessuten er ikke dette en film om psykisk utviklingshemmede mennesker, men om det å følge drømmen man har, fortsetter hun.

Tor Heine har nemlig en stor drøm.

– Han vil gå solo og bli en stor rockestjerne. Det er ikke alle i gruppa som er enig i det. Jeg har veldig stor respekt for mennesker som tør å satse og gjøre det de drømmer om. I Norge er det vanskelig å stikke seg fram og vise at du tør å gå for drømmen din, mener hun.

Selv hadde ikke Asting en jentedrøm å bli dokumetarfilmregissør.

– Nei, jeg ville gjerne danse og synge og bli popstjerne, litt som Tor Heine, men jeg tror egentlig det er bedre å jobbe bak kamera, smiler Asting.

– Fantastisk gjeng

Den siste tiden, har Røyse-kvinnen som nå bor i Oslo, fått stor oppmerksomhet for sin kinofilmdebut. Intervjuer har det blitt flust av både i aviser, radio og NRKs Sommeråpent. 32-åringen gleder seg nå veldig til å reise til Haugesund.

– Jeg skal være til stede under hele festivalen og promotere filmen. Dessuten gir festivalen en unik mulighet til å prate med og bli kjent med dem som jobber i norsk film, sier Asting. 1. september er kinopremieren for filmen.

Det var mens 32-åringen gikk på dokumentarfilmstudiet ved Høgskulen i Volda hun kom i kontakt med gruppa "Merkesteinane som er fra Sunnmørs-bygda".

– En venninne av meg sa at jeg bare måtte møte gruppa. Jeg tok turen og syntes med en gang at det var en fantastisk gjeng. Bandmedlemmene var så utrolig åpne. Siden jeg syntes de var mest naturlig og best "live", har jeg valgt å gjøre dette til en observasjonsdokumentar, det vil si at jeg lar dem fortelle historien, jeg stiller ikke spørsmål og det er ingen fortellerstemme. Jeg føler at filmen blir mer ekte på denne måten, sier Asting.

Flere filmer på gang

Det som i utgangspunktet skulle være en eksamensfilm har nå blitt til en langfilm på kino etter at Asting fikk pengestøtte og et større team med seg på filmingen. Hun har blant annet fått hjelp av de kjente produsentene Margreth Olin og Thomas Robsam.

"It's hard to be a rock'n roller" blir ikke det siste vi får høre fra Asting. Hun er allerede involvert i dokumentarserien "De som bygger landet", der hun skal lage en episode i serien som skal gå på NRK uten at hun vil si så mye om de planene. Dessuten har hun planer om å lage en ny dokumentarfilm på en spesiell måte. Hun vil nemlig ta seg jobb på en institusjon for først å bli kjent med folkene og institusjonen for siden å komme tilbake og lage en dokumentarfilm.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags