Som nederlandske Gijs Henstra, geologen fra et av verdens flateste land, som i sitt foredrag, – og i sin ferske bok «Geologien på Ringerike», trekker fram de helt unike kjennetegnene for vårt distrikt.

Ja, vi har jo alltids hørt om at det er «noe spesielt» med ringerikssteinen, men vi får et ganske nytt og stort perspektiv på det når Henstra forteller om møtet med kollegaer fra Sør-Amerika som bøyer seg i sandstøvet for vår helt særegne geologi.

Gijs Henstra lanserte nylig boka si på Fengselet i Hønefoss for en stappende full rettssal, og han holdt publikum i ånde med sitt friske lysbildeshow og muntre kommentarer.

Han fortalte at han har bodd i Norge i seks år, og tatt sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen. Nå har slått seg ned i vårt distrikt, og pendler til jobb på Fornebu.

LES OGSÅ: Elevene på Stranden var kritikere da Gijs fra Ask skrev bok

Når noen spør om ikke arbeidsreisen blir kjedelig, kan han fortelle om sin daglige eventyrreise med Oslobussen; fra grunnfjellet i Hønenfossen og forbi de spennende skjæringene langs E16 gjennom Norderhov og Hole.

Med stor entusiasme og formidlingsglede øser han av sin kunnskap, og det er da også en hjertesak for ham å drive formidling. Her bør skolene i Ringerike og Hole kjenne sin besøkelsestid, for dette er gull for kunnskapstørste barn og unge. Vi kan ikke annet enn å la oss imponere over denne nederlenderens begeistring for norsk stein.

Nå er det vel ikke bare berget som lokker, det er en helt bestemt dame som har fått ham med seg over Langfjella. Og slik gikk det til at geologen ble bufast på Ringerike, i den sagnomsuste sjøskorpionens rike.