Gå til sidens hovedinnhold

Låveopera med mix av sang og humor

Artikkelen er over 6 år gammel

- Det blir en godtepose av kjente og kjære låter, ispedd en god dose humor, lover Jarle Flemvåg, solist og medarrangør i «Gårdsopera og Musikaler».

Allerede torsdag, fredag og søndag i neste uke står han på scenen sammen med herlige Ann Kristin Aannerud, vokalsterke Per Vollestad, et raust antall medlemmer i Ringerike Operakor og pianist Eline Dalhoff.

Gården som kulisse

Eller scene. Det er noe langt mer enn bare en scene. Det er mer et miljø, folkelig og avslappet, som man bare kan få i en låve - med melkespann, traktorer, rustikt gårdsutstyr og en bred låvedør som mer enn gjerne slipper folk inn i varmen.

For ikke å nevne en imøtekommende gårdskatt på 16 år og en trivelig bonde.

For tredje år på rad blir altså den røde løperen rullet ut for gjester fra fjern og nær, klar for mer operasuksess i Hole:

- Dette startet på Gjøvik for fire år siden, som en Bakgårdsopera. Vi ønsket å ta det hit hvor «je» bor, og vi ønsket å gjøre det under tak, forteller Aannerud opprømt.

- Nå er vi så heldig å få låne låven til Erna Gjesvold og Christian Grønsleth for tredje gang, og vi gleder oss veldig, forteller Aannerud.

Frister med nytt innhold

Foran årets oppsetning har arrangørene hentet inspirasjon fra flere spennende hold:

- Kjerneideen er tidsepoken fra 1814 til begynnelsen av 1900-tallet, forteller dirigent for Ringerike Operakor, Grethe Ghanizadeh, og knytter dermed «Gårdsopera og Musikaler» til grunnlovsjubileet.

At vi skal langt tilbake i tid, vises i kostymene og kulissene, men kanskje mest i valg av låter og tematikk.

- Vi vil framføre sangnumre fra Oscar Braatens norske skuespill «Ungen» fra 1911, som senere ble tilrettelagt for musikal ved Egil Monn Iversen og Harald Tusberg.

- Vi har også hentet inspirasjon fra den svenske musikalen «Kristina fra Duvamåla» som er skrevet av de tidligere ABBA-medlemmene Bjørn Ulvaeus og Benny Andersson, hvor historien er basert på «Utvandrarna», en roman av Wilhelm Mobergs på midten av 1800-tallet.

Mange vil kjenne gjenkjenne historien om de svenske U.S.A.-emigrantene, som ble foreviget på filmlerretet i 1971.

- I tillegg vil vi framføre utdrag fra Mozarts «Tryllefløyten», som også ble spilt mye rundt 1814, sier Ghanizadeh.

Positiv overraskelse

Det tegner til å bli tre svært underholdende spilledager.

- Hva kan publikum forvente denne gangen?

- Det blir fantastisk musikk i utradisjonelle omgivelser, lover Ghanizadeh.

To år med suksess forteller at låveopera er noe mange liker:

- Folk har blitt veldig positivt overrasket når de har kommet til «Gårdsopera og Musikaler», sier Aannerud og blunker.

Kommentarer til denne saken