Det blir en sterk utstilling som åpner på Munchmuseet fredag, når to av Nordens mest sentrale samtidskunstnere, Per Inge Bjørlo og svenske Lena Cronqvist synliggjør og utforsker det ensomme og sorgfulle rundt et menneskes liv og eksistens.

Utstillingen løfter fram kompliserte følelser og tabubelagte emner som er knyttet til nære relasjoner; som sorg, død, og savn.

«Edvard Munch, Lena Cronqvist og Per Inge Bjørlo bruker alle sine egne liv, minner og erfaringer til å lage kunst som vi alle kan kjenne oss igjen i. I denne utstillingen viser de oss at det vi er redd for og strever med ikke er så spesielt, men rett og slett en del av det å være et menneske», skriver Munchmuseet om utstillingen.

Bjørlos drivkraft har helt siden 1980-tallet handlet mye om menneskets smertefulle eksistens. Han har selv uttalt at det gjelder å holde et skrik inne i seg selv i live. Cronqvist som bor og arbeider i Stockholm og på Koster i den svenske skjærgården, ble i sin tid en pioner med måten hun blottla sin egen smerte og sorg, da hun trakk sine private erfaringer inn i kunsten.Kurator for utstillingen er Kari J. Brandtzæg ved Munchmuseet. Utstillingen består av malerier, grafikk, tegninger og skulpturer. I tillegg vises en rominstallasjon av Bjørlo, som han har laget spesielt for anledningen.

I denne utstillingen er Cronqvists og Bjørlos verker plassert sammen med noen av Munchs. Disse tre kunstnernes sammensetning inviterer oss til å se og reflektere rundt hvert enkelt individs sårbarhet, ensomhet og forgjengelighet. 

Utstillingen i Oslo kan du se fra og med 28. oktober til og med 28. januar 2018.

LES OGSÅ: Skulpturstopp med Bjørlo på Dovrefjell