Nå kan du nyte klassiske perler i Hønefoss kirke

Mistral: Ledende norsk blåsekvintett som spiller i Hønefoss kirke torsdag.

Mistral: Ledende norsk blåsekvintett som spiller i Hønefoss kirke torsdag. Foto:

Torsdag kan du nyte vakker klassisk musikk i Hønefoss kirke med blåsekvintetten Mistral.

DEL

Dagen før dagen, når bunadsskjortene er strøket og de opprullede flaggene har dukket fram fra glemselen på hattehyller og loft, kan du oppleve en av landets ledende profesjonelle blåsekvintetter i Hønefoss Kirke, Mistral Blåsekvintett.

Kvintetten består av fem fulltids utøvende profesjonelle musikere, og gjennom året jobber de sammen som kvintett på fire til seks ukelange prosjekter.

Mistral er navnet på en nordavind i det sørlige Frankrike (samt, tilfeldigvis, en pub i gangavstand fra Musikkhøgskolen), og ordet kommer fra latin ventus magistralis, «the leading among winds», et passende navn på en wind quintet av ambisiøse blåsere fra nord.

Fransk tradisjon

Kveldens program presenterer flere sider ved den franske tradisjonen som har vært så avgjørende spesielt for treblåserne: Hovedverket er ved mannen som egenhendig grunnla den legendariske franske fløyteskolen, Paul Taffanel – en melodisk, dramatisk og høyromantisk kvintett i tre satser, satt i lidenskapens toneart, g-moll.

I den andre enden av skalaen er ensemblet innom lettbent scenemusikk i tre korte avsnitt av Jacques Ibert, komponert til den franske oppsetningen av en irsk farse om to levemenn som blir stadig mer kreative i jakten på penger for å dekke inn kvinner, vin og sang (gjennom å forføre og svindle en kvinne).

Kvintetten spiller også Maurice Ravels berømte (og, teknisk sett, beryktede) Le Tombeau de Couperin, skrevet til minne om venner han mistet under tiden som soldat i første verdenskrig, i tillegg til mindre kjente verker av Darius Milhaud, Gabriel Pierné og Claude Debussy.

Fant tonen

Kvintettens medlemmer møttes og fant tonen under studiene ved Norges musikkhøgskole i Oslo for rundt regnet et tiår siden. I dag er alle engasjert i utøvende karrierer: Siri Hovde Nordbø er solofløytist i Trondheim Symfoniorkester, og ektemannen Stein Jakob Nordbø, fra Ringerike, er frilansoboist.

Klarinettisten Josefine Høydahl bor i Lier og er også frilanser, med utdanning fra Los Angeles i tillegg til fra Musikkhøgskolen, og hun jobber som Stein Jakob jevnlig med landets profesjonelle ensembler. Maria Wøllo Flaate holder til i Drammen og er til daglig hornist i Oslo-Filharmonien og fyller sammen med fagottisten og ringerikingen Anne Marie Nordbø ut bassfunksjonen i besetningen. Anne Marie er fast ansatt fagottist ved Den Norske Opera i Bjørvika og søsteren til kvintettens oboist.

Konserten er støttet av Norsk kulturråd og Creo (fagforeningen for utøvende kunstnere).
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags