Nyttårskonserter med Ringerike Vocalis

KIRKEKONSERT: Ringerike Vocalis' nyttårskonsert er en årlig begivenhet som mange ønsker å få med seg.

KIRKEKONSERT: Ringerike Vocalis' nyttårskonsert er en årlig begivenhet som mange ønsker å få med seg. Foto:

Av

Koret Ringerike Vocalis inviterer igjen til storslagen musikkopplevelse.

DEL

Innsendt Nå er det oratoriet «Skapelsen» av Haydn som settes opp med to konserter like etter nyttår, lørdag 11. januar i Norderhov kirke og søndag 12. januar i Hole kirke.

Solistene

Tidligere år har koret framført blant annet Juleoratoriet og Messias. I år er det altså «Skapelsen» som skal fylle kirkerommene på Ringerike.

De tre solistene som skal være med på årets oppsetning, er hentet fra Norges sanger-elite. Bassen Magne Fremmerlid har vært solist med Ringerike Vocalis flere ganger og har blitt en publikumsyndling på Ringerike. «Enestående» og «malmklar» er bare noe av det anmelderne har skrevet om Fremmerlid de siste årene.

Debuterer

Den yngste av solistene, tenoren Eirik Grøtvedt, er med Ringerike Vocalis for aller første gang. Det samme gjelder den meritterte sopranstjernen fra Tromsø, Berit Norbakken Solset, som turnerer over hele verden.

Hun har sunget i så vel konserthuset i Tokyo som operahuset i Sidney, og gjort innspilling med BBC. «Hun er den ideelle Haydn-tolker med en stemme av krystallklar uanstrengthet», skriver en anmelder om henne.

Koret teller 45 sangere fra Hole, Ringerike, Jevnaker, Hadeland, Bærum og Oslo, og har forberedt denne oppsetningen med jevnlige helgeøvelser helt siden april.

Som tonefølge har koret med seg 21 musikere fra Oslofjord kammerfilharmoni.

Merittert konsertmester

Konsertmester for orkesteret er Stig Nilsson, tidligere første-konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester fra 1977 til 2008.

Gjennom mer enn 30 år satte han sitt preg på Oslo-Filharmonien, og var med på å løfte orkesteret fram og gjøre det verdenskjent under dirigent Mariss Jansons.

Mange kjenner kanskje Oslofjord kammerfilharmoni fra operaoppsetningene på Oscarsborg om sommeren, der det har fast oppdrag.

Dirigent for kor og orkester på konsertene er Grethe Ulversøy, kantor i Hole kirke.

Skildrer skapelsen

«Skapelsen» feirer og skildrer jordens skapelse slik den beskrives i Bibelen og i John Miltons episke dikt «Paradise Lost».

Verket ble komponert i 1797–1798 etter inspirasjon fra turer til London der Haydn hadde hørt Händels populære verker for kor, solister og orkester. Haydns eget oratorium slo godt an hos publikum og musikere helt fra første framføring i 1798, og har siden vært et svært populært verk.

Gjennom hele komposisjonen kan man finne musikalske bilder som beskriver skapelsesprosessen; Lyset skildres for eksempel med en «eksplosjon» i C-dur, og man kan fornemme vann som renner og løver som brøler.

LES OGSÅ: Hole kirke får penger til strakstiltak for å bremse fuktskader: – Sett en kraftig forverring i høst

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken