I pressemeldingen fra Kistefos-Museet skriver de at den polske maleren, tegneren og filmskaperen Wilhelm Sasnal skal vise sin soloutstilling «Engine». Det er første gang Sasnal som bor i Krakow har en soloutstilling i Skandinavia.

Sasnal som er født i 1972 er en av de mest internasjonalt anerkjente malerne i sin generasjon.

Malt fra fotografier

De skriver videre at Sasnals bildespråk er grafisk og direkte, popkunst inspirert og til tider provoserende. Hans motiver er oftest malt fra fotografier, og med enkel strek skaper han nesten kinematografisk abstraksjon.

Motivene henter Sasnal fra sine daglige observasjoner i alt fra kunstnerens egen familie via politiske motiver fra dagspressen til platecovers.

 

Med sin destillasjon av disse motivene peker Sasnal på hvordan våre liv utspiller seg mellom det daglige bombardement av globale nyheter og intime opplevelser. Og hvordan vi fortløpende forsøker å gjøre mangfoldet av bilder på netthinnen til våre egne.

Utstillingen

«Engine» viser en rik katalog av malerier fra hans tidlige kunstnerskap fram til i dag. Utstillingen gir således publikum et unikt innblikk i kunstnernes egen «motor», som tittelen viser til.

Sasnal distanserer seg bevisst fra inntrykket av at det å være kunstner er ubønnhørlig knyttet til en bohemsk livsstil. Sasnal sidestiller heller, som han tidligere har uttalt det, sitt kunstneriske arbeid med «å arbeide på fabrikk».

Nybruket

I det tidligere fabrikklokalet, Nybruket, på Kistefos-Museet gis publikum således et unikt innblikk i Sasnals betydelige produksjon, nesten som om man var på kunstnerens eget «lager». Dette gir blant annet anledning til å spore hvordan Sasnal har vendt tilbake til samme motiver for sine malerier over mange år.

Samtidig vil tre nye 16-millimeterfilmer vise kunstnerens prosess i studio, både før og etter utforming av kunstverk.

Utstillingen er kuratert av Rhea Dall, og vises fra 27. mai.