Gå til sidens hovedinnhold

Her er kakene til mor!

Artikkelen er over 14 år gammel

- Kaken til mor skal være rød, søt, frisk og lekker, og danderes med kjærlig hånd, sier Klækken hotels konditor Åsmund Rangnes.

Oppskriften på herligheten er utviklet med morsdagen spesielt for øyet. Og er så spesiell at den er litt hemmelig. Det betyr imidlertid ikke at enhver kjøkkenskriver kan prøve seg på en variant for det hjemlige kjøkken;

- Kaken består av nøttebunn med jordbærkrem, deretter sukkerbrødlag med vaniljekrem, og en gelè av markjordbær på toppen, sier konditoren, og danderer kaken med lekre frukter, stjerneanis, mynteblad og vaniljestang på toppen.

Se bilder av herlige kaker , og få detaljerte oppskrifter på søtsaker til mor. Send også inn dine egne tips!

Kakefryd

- Heller litt pynt enn mye, sier Rangnes, som poengterer at det finnes mye som både gir fryd for øyet og som samtidig balanserer smakene av søtt, syrlig, bittert og sterkt.

- Ingen ting i veien for å bruke chili i desserter, mener han, og tipser om sjokolade med chili, om chutney av miniappelsinen Kumquat med chili og pasjonsfrukt, og sier at det ikke er så vanskelig å lage som man skulle tro. Så frigjør han lekre sjokolade-snurrer fra plastfolie og legger siste hånd på kakeverket.

- Det er greit med bløtkake, men det er mye spennende du kan lage, sier han, og nevner både kaker og pynt og dekor.

- Tiramisu-kake er italienernes favoritt-dessert og det finnes like mange oppskrifter som det finnes italienere. Klækkens konditor har utviklet sin egen.

- Sukkerbrød dynket med amaretto-likør og kaffe i bunnen. Deretter en krem av Mascarponeost og eggehviter og vanilje. Dryss med sjokolade på toppen og dekorer med syltet ananas, rips, friterte kokebananer. Dette er kaker som kan fryses og tas fram to timer før servering og pyntes rett før gjestene kommer, sier Rangnes.

Dessertsjef

Selv har han kokkeutdannelse, men ble hekta på konditorfaget da han kom i tospann sammen med VM-deltaker Olav Ruud på Holmen hotel. Han har også vært i lære på Klækken, og er nå sjef for alt av søte lekrerier enten det dreier seg om desserter, kaker til kurs-og konferansepauser, bryllupskaker eller hva det måtte være av smågodt med søtt i.

- Dette er enkelt og lekkert, sier konditoren, og tar tak i noen syltynne sukkertråder som formes til en ball og legges elegant på morsdagskaken.

Så får vi kurs i fremgangsmåten:

- Smelt sukker i en panne, helst engelsk sukker, for det er bedre enn det danske. Rør med tresleiv. Avkjøl sukkeret litt. Ta en gaffel, hent sukkermasse, som kastes ned på et bakepapir med lette armbevegelser. Helt enkelt. Kan brukes med en gang, sier Rangnes, og får det til å høres nettopp helt enkelt ut.

Mousse

Konditoren danderer dessertskåler med kjegleformet hvit sjokolademousse dandert med chili- og pasjonsfruktolje, rips og rød, frisk chili. Så blir vi servert småkaker som han anbefaler de minste kjøkkenskriverne å servere mor på morsdagen.

- Helt enkelt. Hasselnøtter, eggehviter, sukker og sjokolade og nøttedryss på toppen. Og godt, sier Rangnes og byr på smakebiter.

- Og for den som ikke kan spise søtt?

- Vannbakkels, krem med spesielt søtningsmiddel og masse lekre frukter, sier konditoren.