Henter 17 tonn kunst til Norge

Artikkelen er over 8 år gammel

Erik Anfinsen legger flere hundre tusen kroner på bordet for å vise frem Helaine Blumenfelds skulpturer i Oslo.

DEL

Erik Anfinsen (70) satser tungt når han henter 17 tonn Helaine Blumenfeld-skulpturer til Rådhuset i Oslo. Den største av skulpturene er fire meter høy og kommer sendendes fra Italia. Resten skipes fra England.

- Den største satsingen på kunst jeg noen gang har gjort, sier Anfinsen, som legger flere hundre tusen kroner på bordet for å vise verdens mest profilerte billedhuggers arbeider på norsk jord. Det er mye som skal på plass, både av tunge kranløft, frakt, forsikringer og husleie for å arrangere en slik utstilling.

- Jeg sover litt dårlig om nettene, men jeg måtte bare gjøre dette. Det fortjener Helaine, og et norsk publikum fortjener å se hennes arbeider, sier han.

Verdenskjent

- Hun omtales av "The Financially Times" som vår tids Henry Moore. Hun er profilert over hele verden og er en av dagens mest etterspurte og hardtarbeidende kunstnere. I løpet av karrieren, som spenner over 40 år, har Helaines skulpturer blitt vist i prestisjetunge gallerier og på kunstutstillinger verden over, og finnes både i offentlige og private samlinger.

Anfinsen har et langt forhold til skulptøren Blumefeld, som stilte ut på Roenland for første gang i 1995.

- Vi traff hverandre i Pietrasanta, stedet der også Knut Steen arbeider. I 2007 mottok Blumenfeld som første kvinne, den internasjonale skulpturprisen "Pietrasanta e la Versilia nel Mondo" som en anerkjennelse for hennes kunstneriske berømmelse og skulpturelle kvaliteter.

Grafikk

Men Blumenfeld er ikke bare skulptør. Hun er også grafiker.

- I tillegg til flere store og mange mindre skulpturer vil vi vise 26 bilder og grafiske arbeider av henne, sier Anfinsen.

Han må plassere den aller største skulpturen utendørs. Resten av utstillingen finnes inne i Rådhusgalleriet i Oslo fra 9. til 24. oktober.

- Jeg har lenge ønsket å gjøre dette, men har ikke hatt fasciliteter til å vise fram hele bredden i hennes kunst. Skulpturene er for store for Fengselet i Hønefoss eller kultursenteret, dessuten må vi ha et stort sikkerhetsarrangement rundt utstillingen. Derfor ble det Rådhuset i Oslo, sier galleristen.

Han har invitert et utvalg kunstinteresserte på forhåndsvisning fredag. Lørdag åpnes utstillingen på formiddagen, med kunstneren til stede. Anfinsen innrømmer at han har sommerfugler i magen og er spent på resultatet.

- Jeg er stolt, glad og har mange forventninger og en klar formening om at dette bare får bære eller briste. Den som intet våger, intet vinner, sier gallerist Anfinsen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags