Gleder seg til å sveve i det blå i Sør-Amerika

Anders Beyer Brattli stortrives når han kan seile ut i det fri i mange timer med paraglider. Nå venter nye utfordringer når VM starter i Colombia 10. januar.

Anders Beyer Brattli stortrives når han kan seile ut i det fri i mange timer med paraglider. Nå venter nye utfordringer når VM starter i Colombia 10. januar. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Anders Beyer Brattli (30) blir den første lokale VM-deltakeren i paragliding, når han styrer ut i det blå i Colombia i januar.

DEL

Anders Beyer Brattli har drevet med paragliding i 10 år.

Etter en flott sesong med gode plasseringer i nordisk mesterskap, NM og norgescup, har han nådd et av sine store mål; å bli landslagsutøver og få sjansen i VM i Colombia.

Anders representerer Ringerike og Hole Luftsportklubb, og blir den første fra vårt distrikt som får sjansen i verdens største konkurranse i denne svært luftige idrettsgrenen.

- Ja, jeg legger ikke skjul på at jeg gleder meg vilt til å kunne konkurrere med de ypperste paragliderne - og ikke minst få drømmeturen til Sør-Amerika og Colombia.

- Etter 10 år som luftsportutøver, føles det godt å lykkes. Det har gått bra gjennom store deler av sesongen, men likevel er det lov å bli ekstra glad når man får beskjed om at det blir både landslagsplass og VM-tur. Det er tross alt bare seks landslagsplasser - og nå har faktisk jeg fått en av dem, sier en tydelig fornøyd «luftseiler» fra Hønefoss.

Han legger mye trening i å bli en perfekt paraglider.

- Ja, jeg trener mye i den lyse årstiden. Det er på sommeren det er best forhold for denne sporten. Vi er avhengig av luftstrømmer og oppdrift.

Anders Beyer Brattli jobber hos Tronrud Engineering på Eggemoen, og er nærmeste nabo til flystripen med fly og helikopter.

- Jeg trives også i slike typer luftfartøy, men det aller mest spennende er å fly uten motor. Da føler du at du bokstavelig talt stuper ut i det blå og har kontrollen.

30-åringen trener både ved Sundvollen med utgangspunkt Krokkleiva, og i Ringerudkollen på Vikerfjell.

- Vi har veldige fine treningsforhold i området. Det gjør at stadig flere prøver seg. Nå har vi mellom 10 og 15 aktive i klubben.

De fleste tror at paragliding bare er å slenge seg utfor og styre ned mot en landingsplass i nærheten.

- Ja, det er nok mange som tenker slik. Men det er nok litt mer enn som så. I en konkurranse er det nesten som et O-løp. Vi skal innom flere punkter på en rute, og flyr gjerne 7-8 mil til sammen. Tiden teller og og førstemann i mål får høyest poengsum, forteller Anders.

Vi hører av og til om at noen har landet i et tre eller fått et ublidt møte med moder jord.

- Paraglidere kan selvsagt som andre luftsportutøvere oppleve uhell. Det er imidlertid strenge sikkerhetsregler som håndheves. Likevel kan man være uheldig, men stort sett er det svært få ulykker.

Selv har Anders Beyer Brattli aldri vært utsatt for uhell.

- Nei, jeg har ikke opplevd problemer i luften som kan oppfattes som dramatiske. Jeg har flydd i mil etter mil - ja mine lengste turer har vært på 10 mil under topp forhold, og jeg har nådd høyder på 2.800 meter i Norge og 4.000 meter i utlandet.

- Gjett om man føler seg fri som fuglen da, sier paraglider-mesteren fra Ringerike med et stort smil.

- Du vet, man kan ikke ha høydeskrekk i denne sporten, legger han til.

Anders Beyer Brattli er leder i Ringerike og Hole Luftsportklubb.

- Det er bare å komme og prøve når vi starter treningen til våren, er invitasjonen!

Vi skal innom flere punkter på en rute, og flyr gjerne 7-8 mil til sammen

Anders Beyer Brattli

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags