- Fortell oss eventyr, Hønefoss

Eventyret startet her og kan ha en spennende fortsettelse. Foto: Per Martin Nordli

Eventyret startet her og kan ha en spennende fortsettelse. Foto: Per Martin Nordli Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kunsten å maksimere et potensiale, er å realisere et eventyr som ingen andre trodde på.

DEL

Hva er det som gjør at eventyrene er på Hunderfossen, når Jørgen Moe bodde på Steinssletta?

Hva er det som gjør at Vassfaret bjørnepark er på Flå, når Vassfaret er like mye vårt.

Ringerikseventyrene

Alle de norske eventyrene kommer på en måte fra Ringerike. Asbjørnsen forteller om hvordan de dype norske skogene åpnet seg foran han da han stod i fjellskrenten over Sundvollen og skuet utover Hole og Ringerike. Der nede på sletta satt Moe, og ingen av dem ante at de skulle skrive nasjonalhistorie. Ingen av dem hadde møtt hverandre, og ingen av dem hadde for alvor møtt Askeladden. De norske eventyrene er vårt felleseie, og de har sitt utspring og naturlige hjem hos oss i det utvidede Ringerike. Alikevel må vi reise til Hunderfossen for å oppleve dem i praksis. Sannheten er at broen til de tre bukkene bruse hører hjemme i Hønefossen, sammen med de fantastiske industri og samfunnshistoriske eventyrene som distriktet vårt har.

Kongerekka

Deler av den norske kongsslekten kommer herfra. Hvis vi later som om Askeladden har vandret gjennom historien her i distriktet, har han rukket å samle mye spektakulært på sin vei, deler av den norske kongesagaen innbefattet.

For meg representerer Hønefossen alle de spektakulære hendelsene vi har hatt. Hvis Askeladden startet sin vandring ved en av de mange gravhaugene vi har innenfor bygrensen, kommer han til å få litt av en reise gjennom tusen år med historie.

Tusenårshistorie

Fra haugen på kirkegården kan han se rett over på Riddergården og den store landbruksrevolusjonen, og historien om da menneskene begynte å dyrke marken og etablere de første samfunnene. Under føttene hans ligger det en gravplass fra jernalderen. Han lar blikket gli oppover Glatvedt brygge, som representerer et spektakulært hotell, og han ser Norges aller første selvbygde dampbåt sette ut fra Øya i fossen hvor den ble bygget. Han ser vannet som tordnet nedover Fossveien og videre ned mot Tippen. Han ser det gamle brukaret, som representerer den vanvittige utfordringen det var å etablere Hønefoss, der ute i fossen. Alle de enorme flommene som feide byggverkene nedover elven. Han ser de gamle møllene som står der, oppgangssager, små trebruer, og en bru som bukkene bruse er på vei over. Trollet og flommen lurer der under bruspennet. Man må passe seg for trollet. Trollet gjør oss redde, og trollet lurer oss til å ta snevre, kortsiktige og fryktstyrte valg, og trollene finnes fortsatt.

Askeladden ser bort på øya, der båten kom fra, der ligger ett av norges eldste intakte kraftverk, et litt nyere kraftverk i Arnemannsveien, og et nytt anlegg på toppen av fossen. Det er det elektriske eventyret.

Møllene i fossen

Et eventyr som startet med små møller i fossen, og et stort eventyr som ble realisert. Industrieventyret, og etableringen av markedsøkonomien, og etableringen av Hønefoss som en kjøpestad. Han ser en av Norges aller første gatebelysning. Han hører motordur, og snur seg. Norges største skysstasjon er akkurat ferdig, og den aller første bussen fyller bensin på «Soppen», som dessverre er borte for alltid. Den fremtidsrettede rulletrappen på Alles tok sine første skritt. Lengre borte i byen heises norges første EDB maskin inn vinduene i Skogeierforeningen sitt bygg. Skog og papirindustrien hadde gitt dem denne muligheten. Nå har vi alle «supercomputere» i lommen. Tenk på alle nyhetene som er trykket på papir fra Follum og Norske Skog sitt virke gjennom historien. Hva brukte inderene og kineserene silkepapiret fra Follum til? Til og med Asbjørnsen og Moe sine eventyr, har blitt sitert på papir fra Hønefoss. Han kjenner han begynner å bli stolt av lokalsamfunnet sitt. Her har det virkelig skjedd mye.

Hvorfor hører ikke folk på historiene om Askeladden?

Han verker etter å få distriktet til å føle stolthet over historien sin. Men Asbjørnsen og Moe kan ikke fortelle denne historien. Det enorme brølet fra fossen tar tilbake oppmerksomheten, og et damptog tøffer rolig over en av norges spesielle steinbruer på toppen av en enorm foss.

Det var den eksplosive økonomiske veksten som bygget jugendbyen Hønefoss, Det var bankene på torget som finansierte de enorme jernbaneutbyggingene. Norsk samferdselshistorisk senter jobber iherdig i de gamle godslokalene for å fortelle historien om transportmidlene som har fraktet oss inn i det moderne samfunnet. De er vår tids Asbjørnsen og Moe, som formidler det moderne samfunnseventyret.

Titusenårshaugen

Det var på St. Hans-haugen Asbjørnsen skulle stått og skuet ut over byen. Den er restene av grusen fra den enorme isbreen som sluttet på moene rundt byen. og dannet de største løsmassene i Norge. Milliarder av bittesmå korn fra Kilemoen er satt sammen til Operaen i Bjørvika. Kan du forestille deg hvor mye av Norge, og faktisk deler av Europa som er bygget med materialer fra Hønefoss?

Vannkreftene som førte tømmeret gjennom Hønefossen og videre nedover Drammenselva, skapte grunnlaget til treforedlingsindustrien. Tømmeret sørget for at Kjerraten i Åsa ble den største industrielle privatinvesteringen i Skandinavia, et teknologisk fenomen uten sidestykke i verdenshistorien. Deler av Amsterdam og London er fundamentert på treverk fra vårt vassdrag.

Riddergården leverte etterhvert produkter til meieriet, som lå i bygningen til den gamle handelsskolen. Ut av vinduet på denne bygningen ser du gravhaugene, og historien som har utspunnet seg, fra de første små bruene og møllene i fossen rett utenfor. Helt til den nye bydelen som kommer på Øya. Glemte lærerene å fortelle alle elevene sine dette? Klart dette bygget bør rives, det er jo helt verdiløst...

Gammeldags?

Alt vi bygger av moderne bygninger, vil bli utdatert og gammeldags fort. Ingen utenfor Hønefoss tenker på Sentrumskvartalet og Kuben. Julenøttene på NRK viste de gamle trehusene i gaten. Hvor mye penger hadde de gamle trehusene blitt verdt, hvis de hadde blitt integrert i den nye Kuben, og ikke blitt revet? Vi hadde som den første byen hatt «Skomakergata» å handle julegaver i, og hele Norge hadde snakket om det. Kanskje de ville stoppet her også.

Hva om 30 år? Tenker vi at vi lot nok et eventyr gli gjennom fingrene? Da Blåfarveverket på Modum ble spart, var det ramaskrik. Nå er det en av norges stoltheter. Og verdien bare øker med årene. Reelle økonomiske verdier, fordi gamle minner også er minner for fremtiden. Ikke bare for fortiden. Dronningen er stadig på åpningen av Blåfarveverket. Kanskje Kongen kommer på perrongen i Hønefoss? Den gamle kongevognen står allerede på stasjonen.

Vi må tenke oss meget grundig om, før vi lar Per og Pål rasere de historiske verdiene som finnes. Vil vi gå rett forbi, eller kan vi få til noe helt spesielt i Nasjonal målestokk i dette fantastiske området rundt Hønefossen? Tenk om Ringerike komunale kongerike, utbyggerkongene og alle de andre rike kongene i Ringerike kunne samarbeide, så kunne vi alle bli rikere, både på indre og ytre verdier. Da kunne vi alle bli Askeladder. Da trenger vi bare å finne prinsessen, som går å rusler et eller annet sted på Ringerike og plukker blåveis.

Minner for fremtiden

Askeladden fantaserer seg inn i fremtiden. I fossen kan man se folk som kjører i verdens mest spesielle tømmerrenne, de tøffeste suser i en zipline over den dundrende fossen, det var også slik varer ble transportert i området en gang. Andre beundrer møller og oppgangssager. Noen ser på utstillinger. Kanskje noen tar en tur inn i byen for å handle. Tenk at det finnes en slik by midt ute i en stor foss. I Hønefoss kan du oppleve alt på en dag. Action, historie og en god handel. Tusenårsriket Ringerike har alt. Damptoget tøffer over broen mot Kistefoss og Hadeland glassverk. I det gamle meieriet ved stasjonen er det et stadig voksende opplevelsessenter. Konger, eventyr industrihistorie, handelshistorie, vitenskap. Det er en lys levende skole for hele Norge. Det er levende eventyr. Alt dette fikk vi bare fordi vi lot være å handle forhastet, og tenkte inn i fremtiden på en ny måte. Slik at Hønefoss ble noe helt unikt. Vi utnyttet et potensiale, som bare finnes akkurat her. Når du tenker på området rundt fossen, så ta med deg Blåfarveverket, gruvene på Holleia, som var i internasjonal størrelse, Røros, Hunderfossen. Tenk på de mulighetene vi har. Vi har allerede Ringerikes Museum, Kjerratmuseet og gravfeltet på Veien. At handelsstanden i Hønefoss vil la en slik mulighet til å trekke kunder til byen gå fra seg, er et tankekors. Alt vi vil bygge og utvikle i Hønefosss, kan vi få. Vi må bare planlegge og plassere tingene der hvor de får størst effekt, og ikke ødelegger for annen utvikling. Hvis vi bygger kjøpesentre, og boliger andre steder, hvis vi ikke fyller hele området rundt fossen, så kan vi få både i pose og sekk. Det er plass til alt. Tenk på de enorme synergieffektene vi kan skape mellom kunnskap, innsikt, opplevelser, handel og næringsvirksomhet. Tenk for et unikt utstillingsvindu alle de lokale bedriftene kommer til å få. Befolkningen i Ringerike trodde ikke på de norske folkeeventyrene, så de havnet på Hunderfossen, Splitkeinskiene som vant OL gull står på skimuseet, men vi kan faktisk ta eventyrene tilbake. Folkeeventyret, industrieventyret, det økonomiske eventyret, alt finnes her. Vi må forestille oss hvor omfattende bruken av vannkraften i fossen vår har vært. Hvor ble tømmeret av, hva er pakket inn i emballasje fra Norpapp, hvem har spist av papptallerknene fra Keyes? Vi kommer nok til å bli overrasket.

Hønefoss er på mange måter Askeladden som har samlet på rare ting gjennom historien. Ting som både Per og Pål går rett forbi uten å se. Men Askeladden ser, og Askeladden vet at de kan brukes til å lure troll, og til å vinne et kongerike. Man må bare kunne samarbeide om noe felles.

- Vi må bare samle Ringerike. Ringerikspiken går allerede og nynner på en velkjent sang.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags