Filmen «Blodig alvor» hadde premiere i Oslo: – Bør bli pensum i skolen, mener politiker

Med i filmen: Alle disse medvirker i filmen "Blodig alvor".

Med i filmen: Alle disse medvirker i filmen "Blodig alvor". Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Skaperne av filmen «Blodig alvor» fikk mye ros da filmen hadde premiere i Oslo forleden. Ikke minst for å fokusere på en for mange ukjent kvinnelidelse. Nå vises filmen under Ringerike International Youth Film Festival (RIYFF) i Hønefoss.

DEL

Det håper Anja Stenslette i Endometriose-foreningen mange ønsker å få med seg.

– Vi oppfordrer spesielt alle som jobber med barn, ungdom og helse om å komme på filmvisningen 7. november, sier hun.

Hun er svært fornøyd med responsen etter filmpremieren. Hun deltar selv i filmen, og kunne på premieren fortelle publikum om en spennende, krevende og lærerik arbeidsprosess.

– Dette har vært det mest meningsfylte arbeidet på lang tid, sa hun.

LES OGSÅ: Lokal duo står bak film om «hemmelig» kvinnelidelse

Imponert overlege

Overlege og endometrioseekspert Aton Langebrekke ved Oslo universitetssykehus Ullevål (OUS) ga uttrykk for at han var mektig imponert over arbeidet som er gjort.

I paneldebatten i etterkant av filmvisning ble både dagens situasjon for dem som lider av endometriose og adenomyose og veien videre diskutert. I panelet satt Langebrekke, overlege Thomas Thaulow, klinikksjef Bjørn Busund ved OUS, leder i Endometrioseforeningen i Norge, Gudveig Storhaug og stortingsrepresentant for AP Tuva Moflag.

LES OGSÅ: Marie sto fram med tabubelagt sykdom: – Kan jeg bare hjelpe én som lider, er det verdt det

Sistnevnte gikk så langt som å oppfordre om at det bør bli pensum i skolen å kjenne til hva denne kvinnelidelsen er.

– Dette skal ikke være hemmelige kvinnelidelser. De unge jentene må bli tatt på alvor når de har menssmerter som går utover skole, jobb og sosialt liv, sa hun.

Fagkunnskap: Legene roste filmen "Blodig alvor". Her sammen med leder av Endometrioseforeningen, Gudveig Storhaug og Anja Stenslette.

Fagkunnskap: Legene roste filmen "Blodig alvor". Her sammen med leder av Endometrioseforeningen, Gudveig Storhaug og Anja Stenslette. Foto:

Økt kunnskap

Økt kunnskap var da også hovedtema i debatten. Både hos helsesøstre og fastleger, men også i form av folkeopplysning.

Overlege Thaulow påpekte det bør være kompetansekrav til de som behandle endometriose kirurgisk. Ofte kan ikke lokalsykehusene nok til å gjenkjenne sykdommen. Det ble også debattert rundt opprettelse av et nasjonalt kompetansesenter og utarbeidelse av nasjonale retningslinjer for pasienter med endometriose og adenomyose.

Marie Risan vet godt hva det innebærer å ha denne kvinnelidelsen så få kjenner til. Hun medvirker også i filmen som er laget av Steinar Hybertsen, sammen med flere andre pasienter, leger og helsepersonell. Nå planlegges det ny film.

– Vi satser på en del to, en versjon mot ungdomsskole og helsestasjon som skal hete «når mensen virkelig gjør vondt», sier Anja.

Dette er endometriose og adenomyose

Endemetriose gir ofte symptomer som sterke menstruasjonssmerter, samt smerter ved eggløsning og før menstruasjon. Vanlig behandling mot smertene er NSAIDs og hormonbehandling, så som p-piller.

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen.

Når vevet befinner seg i livmorens muskellag (myometrium) betegner vi tilstanden som adenomyose eller intern endometriose.

Dersom livmorslimhinnevev befinner seg helt utenfor livmoren betegner man tilstanden som ekstern endometriose. I så fall kan man finne vevet på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Ved kikkhullsoperasjon ses slike forandringer gjerne som små blå-røde blemmer eller brune flekker på bukhinnen eller eggstokkene.

Cystene kan variere i størrelse fra få millimeter til appelsinstore. Endometriosecyster på eggstokkene kalles for endometriomer. Slike cyster kan inneholde tykt, gammelt blod, og disse cystene kalles gjerne «sjokoladecyster». Både cystene og slimhinneflekkene utenfor livmoren påvirkes av hormoner på samme måte som slimhinnen i livmoren, og de vil derfor blø samtidig med blødning fra livmoren under menstruasjonen.

I mange tilfeller har du ingen symptomer, og endometriose oppdages tilfeldig. Omtrent to til tre prosent av alle kvinner utvikler symptomgivende endometriose i løpet av livet. Blant kvinner med barnløshet forekommer endometriose hos opptil fire av ti kvinner.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.