Fant Norges midtpunkt i ei myr

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Hvis du klipper ut et kart over Norge i papp og balanserer miniutgaven av landet på noe spisst, vil balansepunktet ligge i ei myr øst for Steinkjer i Nord-Trøndelag. Det trodde man ikke tidligere.

DEL

Norges midtpunkt, arealbalansemessig sett, ligger ikke ved Brønnøysund i Nordland, men i Nord-Trøndelag.

– Jeg var redd Norges midtpunkt skulle komme til å ligge i Sverige, som ikke er mange kilometer unna, gliser Stavestrand. Han har nylig innviet Norges nye arealbalansepunkt, mellom Skjækervatnet og Vakkerlifjellet, på ei myr i Steinkjer kommune.

Biprodukt med fest

– Dette er egentlig bare noe tøys, som fremkom som et biprodukt av annet arbeid, sier kartverkeren, som har moro av at Steinkjer kommune ser saken som en artighet, og kanskje øyner et turismepotensial i å ha Norges midtpunkt hos seg.

Forleden møtte en større forsamling trøndere, med ordfører skogbrukssjef og lokal turistforening i spissen opp på myra, sammen med NRK og pressen for invie en ny varde, med påskrudd messingskilt, som markerer stedet.

Trønderne har også satt opp en gapahuk i nærheten, så folk kan ha det komfortabelt når de besøker stedet. Turistforeningen har ei hytte like ved.

Omtrent samtidig med den humørfylte markeringen i Trøndelags-skogene rev man Brønnøysund-folket sin varde, kanskje med et litt anstrengt smil der i leiren.

GPS-bruk

– Beregningene er noen år gamle, og det er den allmenne bruken av GPS, som gjør at folk finner fram over alt, som har gjort dette litt morsomt nå, tror realisten, som selvfølgelig liker tall og beregninger.

Å finne det arealmessige balansepunktet er noe man har moret seg med flere steder. Blant annet er Europas nålespisspunkt utenfor Vilnius i Litauen.

Stavestrand var i gang med å regne ut det nøyaktige landarealet i Norge, som er litt nærmere 324.000 kvadratkilometer enn det man trodde før, da balanseberegningene for kongeriket kom i stand.

Flere geografiske morsomheter på Harald Stavestrands web-side

http://home.c2i.net/geomaaling/

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags