- Ikke gå inn i skogen uten vakt. Der er det utrygt å ferdes, advarer Anne Nyquist.

Hun gikk helt inn i rollen i eventyrspillet "Veigvin og riket ved Totungsjøen". I neste øyeblikk kom en flokk orker stormende over gravhaugene. Inne i den farlige skogen var en hemmelig skatt og en diamant gjemt, som de må redde fra to fryktinngytende monstre. Etter fem timers kamp på liv og død seiret til slutt Geiteryggfolket, Haugfolket og Vebjørns hird. Men historien er ikke slutt. Neste episode i dramaet skaper aktørene om to uker.

- Den andre lørdagen hver måneden i hele år blir det eventyrspill, forteller arkolog Siv Lundø. Hun var overrasket over at så mange meldte seg på til å delta, og gleder seg over å ha et unikt tilbud som skal skape aktivitet i kulturminneparken.

Pilotprosjekt

Svært fornøyd var også det ene monsteret, Sindre Titlestad Westgård. Han kom fra selskapet Tidsreiser i Bergen, som har utviklet eventyrspillet, for å hjelpe Veien i gang.

- I Bergen har spillet skapt suksess i flere år. Tidsreiser har utpekt Veien kulturminnepark til å være de første utenfor Bergen som får delta i et pilotprosjekt. Kanskje følger andre museer og kulturinstitusjoner etter. Barn under åtte år må ha med en voksen ledsager. De over åtte kan komme alene. Spillet er åpent for alle "barn" opp mot 90 år, sier han. Det bergensktalende monsteret klaget over at han hadde forstuet en finger under kampene og vitset med at det var en yrkesskade.

- Pappa er monster

Handlingen utspiller seg på gården Veigvin hvor den mektige høvding Vebjørn (spilt av Jostein Lorentsen) bor. Like utenfor ligger Dødeskogen hvor Haugfolket holder til. Veigvin har til alle tider vært en viktig møteplass. Det kommer stadig noen innom handelsstedet, både mennesker, troll, orker og alver. Og ikke alle er like vennlige. Spillene foregår på Veien utenfor Hønefoss hvor langhuset og gravfeltet er spillarena. Handlingen i historien er det aktørene som skaper.

Denne gang trengtes det en bergenser og en svenske for å få nok monstre i Dødeskogen. Thomas Warming, innflyttet svenske bosatt på Helgelandsmoen, meldte seg på eventyrspillet sammen med sine to sønner Waldemar Warming (9) og Wilgrim Warming (7).

Mareritt?

De syntes det var helt topp å ha et monster til pappa. Stolt holdt Waldemar opp hansken med de lange klørne som han stjal fra det digre djevelskle røde monsteret i Dødeskogen.

Man kunne lure på om det ikke ble i skumleste laget. Kanskje var det mange små som fikk mareritt etter å ha deltatt?

- I de tre årene vi har holdt på i Bergen, har vi aldri opplevd det. Det er derfor vi vil at de yngste har med voksne. Ungene er flinke til å skille fantasi og virkelighet og styrer det selv. De minste står ved gjerdet og ser. Det er bare de eldste som våger seg til kamp i Dødeskogen, sier Sindre Titlestad Westgård.