En Bror

Claes Lundstrøm

Claes Lundstrøm Foto:

Av

Fortellingsteksten – Tredje søndagen i fastetid (1 Mos 45,1-15;50,14-21)

DEL

HelgetankerBrødrene til Josef kunne ikke tro sine øyne da Josef forklarte for dem at han var broren deres. De hadde jo mange år tidligere solgt ham som slave og nå sto han rett foran dem som en av de mektigste mennene i Egypt.

Brødrene hadde kommet til Egypt på grunn av hungersnød og ba om hjelp.

De kjente ikke igjen Josef, men han visste hvem de var. Siden den dagen brødrene hans kom til Egypt hadde Josef prøvd å finne ut om noen forandring hadde skjedd i deres måte å møte andre mennesker, og vise kjærlighet og forståelse for dem.

Og da Josef til sist fortalte dem hvem han var, kunne de fortsatt ikke helt stole på at det virkelig var han.
«Hent familiene deres og kom hit til Egypt», sa han.

Han lovde å gi dem sikkerhet, trygghet og alt det de trengte. Den fiendtlighet og det sinne som hadde funnets tidligere var borte.

Det begynte sakte å gå opp for brødrene at de ikke hadde noe å frykte. Hungersnøden var fortsatt en virkelighet. Feltene sto tomme både hjemme og i Egypt.

Omstendelighetene var fortsatt truende og ikke under kontroll. Men de var i sikkerhet. De skulle klare seg. Hvorfor? Fordi de nå var blitt gode mennesker? Nei, men på grunn av at de var i familie. Prinsen av Egypt var broren deres.

Vi kjenner godt til hungersnød. Vi er ikke uten mat slik som Josefs sine brødre men vi har mange ganger gått igjennom trange tider i livene våre, når kraften er slutt, tilgangene er på vei å bli brukt opp og energi nivået er lavt.

Vi har vært der hvor Josefs brødre var. Vi har gjort det samme som de hadde gjort. Vi har såret den vi elsker. Vi kanskje ikke solgt noen til slaveri? Men vi har mistet tålmodigheten. Vi har gjort feil bedømminger, nedvurdert mennesker og satt dem i bås. Visst har vi det.

Som Josefs brødre har vi kanskje også bedt om hjelp hos prinsen, «vår Prins.» Vi har kanskje bedt om hjelp når vi sliter, om kraft når vi er svake, om opprettelse og nåde når vi faller. Vi har lurt på om han bryr seg om sånne som deg og meg.

Ja, det gjør han. Det Josefs brødre fant i Josef kan du finne i Jesus Kristus. Han er din bror!

Artikkeltags