Filmregissør Knut Andersen er død


- Du skjønner, gutta vil ha Valborg med, og hun synes det er artig, sier Aud Schønemann. Her i kjent stil sammen med resten av Olsenbanden i deres nyeste film "Olsenbandens siste stikk" som har premiere 19. februar.  (Foto: Nordisk Film & TV AS/SCANPIX)

- Du skjønner, gutta vil ha Valborg med, og hun synes det er artig, sier Aud Schønemann. Her i kjent stil sammen med resten av Olsenbanden i deres nyeste film "Olsenbandens siste stikk" som har premiere 19. februar. (Foto: Nordisk Film & TV AS/SCANPIX) Foto:

Av

Filmregissør Knut Andersen er død, 88 år gammel. Han sto bak norske filmsuksesser som «Operasjon Løvsprett», «Hurra for Andersens» og «Brent Jord».

DEL

Andersen også kjent for å ha etablert produksjonsselskapet Teamfilm sammen med filmregissør Knut Bohwim, filmfotograf Mattis Mathiesen og komponisten og produsenten Egil Monn-Iversen.

Selskapet sto ikke minst bak de 13 klassiske Olsenbanden-filmene, der Andersen selv regisserte den sjette i serien, «Olsenbandens siste bedrifter,» i 1975.

Knut Andersen var født i Harstad i 1931 og etter barndom og oppvekst der, flyttet han til Oslo hvor han skulle bli boende resten av sitt liv.

Derfor var det nok ikke tilfeldig at han regisserte de to filmene «Brent Jord» i 1969 og «Under en steinhimmel» i 1974. Begge filmene handlet om hendelser i andre verdenskrig i Finnmark.

I alt sto Knut Andersen for regien på 14 spillefilmer og fem TV-innspillinger i løpet av sin karriere. Den siste produksjonen han hadde regi på var NRKs serie «Vestavind» i 1995.

Tre ganger ble han hedret for sitt arbeid i norsk filmbransje. I 1976 ble han tildelt Aamot-statuetten og i 1991 Amandakomiteens Gullklapper. I 2007 ble han tildelt Amandakomiteens Ærespris.

Knut Andersen døde i Oslo mandag etter kort tids sykeleie, opplyser familien.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags