Larsson, som til daglig er å finne på Løkkene Urtegård og Stall Løkkene, skal sammen med sin medforfatter Lars Sandved Dalen ha boklansering på ikke ringere enn Norsk skogbruksmuseum, Elverum, 19. juni.

– Jeg eroppvokst på Veme med skog på alle kanter, langt til fotballsletta og kamerater, så skogen ble arenaen min for leik, aktiviteter, opplevelser og læring. Det var nok her jeg fikk de første følelsene av hva skogen hadde å by på – til alle årstider og i all slags vær. Og når du går aleine så er du mer var for lyder, lukter og stemninger, blir kjent med dyr og planter og lærer skogen å kjenne. Det er så mye å undre seg over, og det er lett å bli ganske så ydmyk av å se hvordan skogens ulike beboere tilpasser seg hverandre, sier Larsson.

Hemmeligheter mellom trekronene

Hva vet vi egentlig om skogen? Hva heter alt det grønne? Tar du deg også i å kjenne deg litt beskjemmet over hvor lite du egentlig vet om hva som foregår mellom trærne og blant småkrypene som åpenbart har tenkt seg et sted? Kunne du tenke deg å vite hva som virkelig foregår?

Det skjuler seg mange hemmeligheter der ute mellom de susende trekronene. Visste du for eksempel at trærne presser vann fra bakken og 50 meter opp i lufta, uten heis eller pumpe? Eller at trærne samarbeider med sopper for å skaffe seg mat? Eller at mauren er blåveisens pollenbærer? Og at plantene skjuler både medisin, mat og gift?

Imponert leser

– Jeg blir helt satt ut, dette er den fantastiske boken om den fantastiske skogen. Jeg vet ikke hvordan denne skal kunne bli bedre, den treffer så godt det jeg selv leter etter når jeg ønsker å formidle oppdagerglede i naturen, bare så mye mer komplett og med kunnskap som solide springbrett på veien videre i stedet for drepende detaljer. Boken er et pedagogisk mesterverk på linje med en vestlandsvei, rundt neste sving venter en ny opplevelse, sier seksjonssjef Knut Johansson i Bymiljøetaten, som har ansvar for Nordmarka.


Larsson ønsker å bevisstgjøre leserne om at naturen kommuniserer. At alt er en symbiose som trekker veksler på hverandre.

Vil vekke nysgjerrighet

– Det vi forfatterne ønsker med boka, er å formidle noe av den kunnskapen som ny forskning stadig avdekker om skogsamfunnet. Dette vil forhåpentlig vekke nyfikenhet hos lærere, foreldre, turgåere, bærplukkere, ja egentlig alle som er glade i å gå tur i skogen. Vi ønsker å bidra til å øke opplevelsene ved skogturen. Aktive skogbrukere er ikke sentrale i målgruppa vår, men også de vil finne mye nytt og nyttig, sier Larsson.

Larsson er utdannet skogbruker fra University of British Columbia og ved NMBU, Universitetet for miljø og biovitenskap. Han har arbeidet i mange år ved det som i dag er NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi, og har tidligere skrevet to bøker «Barskogens vegetasjonstyper» og «Vegetasjon i Norsk skog».

«Den fantastiske skogen» blir utgitt 15. juni.