Gå til sidens hovedinnhold

De skrev de beste tekstene

Artikkelen er over 4 år gammel

Årets Ungbok-vinnere i Ringerike skrev om blant annet prestasjonspress og vennskap. Tekster om sterke følelser gjorde inntrykk.

I år leverte 38 elever fra ungdomsskolene Hov, Veienmarka og Haugsbygd bidrag til Ungbok-konkurransen. Temaet var "forbindelsen".

Dette var spennende – og litt skummelt, sier Téa Stein-Andersen om å være med på konkurransen.

Hun syntes det var litt vanskelig å komme på en forbindelse til det hun ville skrive om: Presset som unge må leve med i dag. Stein-Andersen regnet ikke med å komme videre og ble overrasket da meldingen kom.

Søsken i finalen

To søsken var også blant de seks finalistene: Tuva og Stein Aas Stræte. Hun skrev om et møte med en bror. Han valgte også familieforbindelser og berettet dramatisk om slektstreffet som endte med terror. Mina Drægalid Arnesen fikk også mye ros for en fortelling om ei dukke, som bandt to jenter fra forskjellige århundrer sammen.

– Har dere brukt mye tid på historiene?

– Nei, vi skrev dem på skolen som en stil, forteller elevene fra Haugsbygd. Fem av seks finalister kom fra deres skole.

Frida B. Bondehagen fra Hov ungdomsskole skrev om et ødelagt vennskap mellom to jenter, som var bestevenninner.

– Flink i andre fag

Forfatter Lars Mæhle var juryformann og delte sine skrivetriks med ungdommene.

– Starten er superviktig, sa han spurte om noen visste hvordan den første Harry Potter-boka begynner?

Det visste faktisk en elev. Forfatteren rådet blant annet de skriveglade til ikke å gjøre tekstene for innviklede.

– Det enkle er ofte det beste, sa Mæhle.

Det kjedeligste tipset han (etter eget utsagn) hadde var: "Øvelse gjør mester".

Og hvis du er flink til å skrive, blir du automatisk flink i andre fag også. Da får du fram poengene i samfunnsfag eller naturfag, påpekte forfatteren.

– Alle er vinnere

Juryformannen la ikke skjul på at det hadde vært veldig vanskelig å velge ut vinnere.

– Dere er alle vinnere, sa Mæhle til de seks finalistene.

Mina Drægalid Arnesen, Tuva Aas Stræte og Anja Sandholm ble likevel kåret til likeverdige vinnere.

Elever fra Haugsbygd ungdomsskole ledet Bokkvelden. De sang og spilte også for de frammøtte.

Ungbok

  • Skrivekonkurransen Ungbok er 20 år i år
  • I år kom 38 bidrag inn fra ungdomsskoler i Ringerike. En forhåndsjury bestående av bibliotekarer og medlemmer av Puls-redaksjonen i Ringerikes Blad bestemte at 14 bidrag skulle sendes videre til hovedjuryen.
  • Hovedjuryen har bestått av forfatterne Lars Mæhle og Mariangela Di Fiore. De plukket ut seks finalister, som fikk presentert tekstene sine på Bokkvelden.
  • Kriteriene som juryen skulle vurdere bidragene etter var: Innhold, hvor godt elevene svarte på temaet "forbindelsen", det språklige, formidling, skriveglede og originalitet.

 

JURYENS BEGRUNNELSER

«Slektstreffet» av Stein Aas Stræte (utdrag): «Denne fortellingen har en kvalitet som få av de andre tekstene har, nemlig glimt i øyet. Det er driv i språket underveis og mye action slik at teksten aldri blir kjedelig ...".

«Solen og månen» av Frida B. Bondehagen: «Denne historien trekker vi fram fordi den hadde et fint og poetisk språk. Tette, rytmiske setninger og en sans for språklige detaljer. Hovedpersonen har opplevd mye vondt, et vennskap har gått i stykker. Følelsen jeg-fortelleren sitter igjen med er formidlet på en slik måte at det gjør inntrykk også på leseren ...".

«Perfeksjonsmakt» av Téa Stein-Andersen: «Forfatteren tar tak i et svært viktig tema, noe som mange unge – og særlig unge jenter – opplever: Prestasjons- og kroppspress. Det kan være svært tøft å leve opp til disse idealene, noe hovedpersonen i denne fortellingen føler på. En sterk og vond fortelling med bra språk. Den treffer leseren rett i mellomgulvet og er umulig å bli uberørt av".

«Dukkens liv» av Mina Drægalid Arnesen: «Dette var en spennende tekst, og noe av årsaken er selve oppbyggingen av fortellingen – et fiffig plott. Her blir to historier fortalt parallelt. En fortidshistorie med ei jente, som legger lapper med hemmelige beskjeder i ei dukke. Den blir funnet av en annen jente i nåtidshistorien, nærmere 100 år etterpå. En fin tolkning av «forbindelsen». Leseren lurer på hvordan det hele henger sammen, og denne nysgjerrigheten hos leseren skaper et driv i fortellingen. Innsiktene som røpes gradvis skaper frysninger nedover ryggen på leseren, slik vaskeekte grøssere skal gjøre".

«En vårdag» av Tuva Aas Stræte: «En historie med fin oppbygging. Synsvinkelen veksler mellom ei jente, som legger ut på hjemvei fra skolen og hennes bror, som skal hente henne med bil. Til slutt møtes de ubønnhørlig og bokstavelig talt. Beretningen er effektivt forfalt på et nærmest feilfritt og klangrikt nynorsk. Innholdet gjør inntrykk på leseren; du blir sittende og tenke på den også etter at historien er slutt. Dette er noe som kjennetegner god litteratur".

«Konserten» av Anja Sandholm: «Dette er en velskrevet historie, som kjennes viktig og riktig på alle måter. Språket er rytmisk og maler fram fine stemninger hele veien. Hele fortellingen er gjennomført og elegant komponert. Forfatteren har gjort en original tolkning av oppgaven «forbindelsen». Her blir en konsertsituasjon i nåtiden springbrett for hovedpersonens tanker og følelser, og det blir spunnet fram minner og samtidig en historie bakover i tid til hovedpersonens jødiske besteforeldre under krigen. Temaet er sterkt, og fortellerstemmen moden og musikalsk. En sterk historie på alle plan.

FORFATTERENS SKRIVETIPS

Her er noen av skrivetipsene fra forfatter Lars Mæhle

1. Ikke gjør det for innviklet; en helt enkel historie gjør ofte mye mer inntrykk enn en komplisert historie.

2. Skriv personlig. Hvis noe har gjort inntrykk på deg, gjør det helt sikkert inntrykk på andre mennesker også.

3. Oppramsing, å hoppe fra hendelse til hendelse, er en vanlig feil. Hvis du ikke bruker tid på å beskrive og skildre, får ikke hendelsene festet seg.

4. For mange elementer i en historie kan være forvirrende.

5. Skriv som du selv snakker.

6. Øvelse gjør mester. Den som leser og skriver mye selv, blir også flink til å skrive.

7. Budskap: Skriv om noe som betyr noe for deg og som du brenner for.

 

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken