Bokdebut uten et eneste avslag

Ung: 28-åringen Ragnar Enger Juelsrud fra Nes i Ådal bor i Oslo med samboeren sin. 6. til 8. mars deltar han på Krimfestivalen med blant andre Tom Egeland.

Ung: 28-åringen Ragnar Enger Juelsrud fra Nes i Ådal bor i Oslo med samboeren sin. 6. til 8. mars deltar han på Krimfestivalen med blant andre Tom Egeland. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er ytterst sjeldent at en bokdebutant blir antatt av et forlag uten ett eneste avslag bak seg.

DEL

Men det har Ragnar Enger Juelsrud fra Nes i Ådal klart når forlaget Cappelen Damm nå utgir krimthrilleren «Krypet».

- Da jeg fikk en veldig positiv bedømmelse fra konsulenten, fikk jeg beskjed om ikke å ha store forventninger om å bli utgitt. Og det hadde jeg da heller ikke siden dette bare har vært et hobbyprosjekt, sier Juelsrud, som er oppvokst på en gård i Nes i Ådal.

Trangt nåløye

Av rundt 700 manuskript Cappelen Damm mottar årlig fra håpefulle forfattere, er det kun rundt fem prosent som blir utgitt.

- Jeg har alltid likt å skrive og lese. Og når jeg har lest en bok eller sett en film, har jeg ofte fått ideer til hvordan fortellingen kunne gjøres annerledes. Jeg leste en krim jeg syntes var dårlig, og tenkte at «å skrive kan vel jeg også klare», så da satte jeg meg ned og begynte, sier Enger Juelsrud, som til daglig jobber med bankregulering i jobben som samfunnsøkonom i Finansdepartementet.

- Jobben som økonom er veldig annerledes enn å skrive bøker, sier han.

Grytidlig hver morgen fem dager i uken satte ådølingen seg ned ved kjøkkenbord for å skrive manuskriptet til «Krypet».

- Jeg sto opp i 06-tiden og skrev halvannen time før jeg gikk på jobb. Det er en rutine jeg har fortsatt med og som jeg liker veldig godt.

28-åringen planlegger nøye hva som skal skje og hvordan fortellingen skal utvikles. «Krypet» er en thrillerinspirert krimbok med flere parallelle handlingstråder. En av karakterene, og den nærmeste til å være en hovedperson, er en psykiater som vikles inn i drapet på ei jente.

- Noe av det morsomste av alt er å utvikle handlingen, karakterene og plottet. En ting er hva som skal fortelles, men minst like interessant er hvordan det skal fortelles. Når jeg sitter og skriver, tenker jeg på hva jeg selv hadde syntes kunne vært kult og underholdende å lese.

Godt i gang med

Mens samboeren hans er i gang med å lese gjennom manuskriptet til hva som kan bli boutgivelse nummer to, er 28-åringen allerede i gang med å pønske ut plottet og karakterene til hva som kan bli den tredje boken.

- Det er jo en jobb skrive en bok, så det er en fordel å få det inn i en fast rutine. Jeg merker også at det kan være dager hvor jeg ikke har lyst til å skrive, men hvis man bare tvinger seg selv til å begynne og skrive, kommer man seg som regel i gang, sier Enger Juelsrud, som er spent på hvordan krimthrilleren «Krypet» vil bli mottatt.

- Foreldrene mine har ikke lest den ennå. Jeg håper de blir skremt!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags