Etter over 100 års konditorivirksomet i andre etasje på adressen Søndre Torv 8 var det slutt i 2006.

Klevjer var den gang daglig leder i Fengselet og fikk en ide om å gjenskape konditoriet der. Dermed begynte han å samle objekter fra den erværdige kafeen, men kafédriverne ønsket et mer moderne preg. Da Klevjer etablerte seg på Helgelandsmoen kjøpte han deler av interiøret fra Stiftelsen Fengselet.

Ved overtakelse av det gamle kornmagasinet, kom ideen om å lage Kullerud Kafé der. Mye av interiøret manglet og Klevjer inntok rollen som detektiv-arkeolog.

En dør er hentet ut av en vegg i de gamle kafelokalene i Hønefoss. Søyler, hyller, rekkverk og speil er originale. Ni reproduksjoner av de gamle lysekronene er på plass.

Forsinket

Tanken var å kunne by besøkende på kaffe og hvetebakst i sommersesongen 2013. Slik ble det ikke. Kaféprosjektet har tatt tre ganger lengre tid enn planlagt og også kostet tre ganger mer enn planlagt.

- Det har vært en del tidkrevende byggtekniske utfordringer, men håndverkerne har funnet løsninger på alt. Ikke en vinkel var rett og hver eneste planke måtte «skreddersys».

Nedskalert

Men til årets vernisage er både redesignet Kullerud konditori fra 1920 og toalettrom på plass.

- Siden taket i galleriet er lavere enn det var på konditoriet, er alt nedskalert 12-15 prosent. Fargesetting, lister i gulv og tak og brystning er kopiert ned til minste detalj, forteller gallerist og maler Klevjer, som byr på kaffe sittende i møbler han påstår innehar «mye god hønefoss-sladder».

- Det kreves en tålmodig person for å gjennomføre et slikt prosjekt...

- Det har vært et ekstremt langt prosjekt, og det kreves korttidsminne og naivitet for å sette i gang slikt, medgir Klevjer, som ser på kaféprosjektet som en installasjon.

- Jeg er gått lei av stygge installasjoner med herpa rom, som vises på utstillinger. Hvorfor ikke bruke energi til å lage noe vakkert? Kafeen kan ses på som en installasjon, men er også service, som skal skape hygge.

Minstestandard

Klevjer har fått hjelp av selveste Per Spook med å designe antrekk for kafeansatte. Selv blir han ikke å se med kaffekanne.

- Baker Narum, ved Kjell Eric Andersen, skal drifte kafeen, som blir Narums femte utsalg.

Kaféprosjektet har spist av tid foran lerretet med paletten i hånd.

- Med kafe og toaletter føler jeg at huset har fått den minstestandard den bør ha. Fokus nå blir produksjon og å lande en del maleprosjekter. Jeg ser rett og slett frem til å bli en maler igjen!

Om korttidsminnet holder seg intakt vil Galleri Klevjer i det store trebygget fra 1820 fortsatt utvikles.

Et middelalderom fra tidsepoken 0821-1280, et 1820-rom i empirestil og en 2020-stue som inneholder visjoner.

Også denne sommersesongen blir det helgeåpent, men Klevjer ønsker å utvide bruken av det unike kunstgalleriet på Helgelandsmoen

- Bygget skal fylles med kunstnerisk innhold og aktiviteter. Galleri Klevjer skal bli en eventyrlig attraksjon.