Gå til sidens hovedinnhold

En stor kveld med familien Scharff

Artikkelen er over 8 år gammel

Bare steinhjerter lar seg ikke berøre, skriver anmelderen etter å ha fått med seg helgens Scharff-konsert.

Det finnes øyeblikk i livet da tragiske livsskjebner blir så følelsessterkt levendegjort at du kjenner både sinne og fortvilelse med enkeltmenneskene som rammes.

Et slikt evig øyeblikk ble skapt i en fullsatt Byscenen fredag kveld.

Sterk åpning

Spenning og forventning preget publikum før urpremieren på musikk av Jakob Scharff, Hønefoss-komponisten og fiolinisten som møtte sin skjebne i Auschwitz i 1942.

I en sterk åpningsscene med Ringerike Trekkspillklubb, strykere og rytmeseksjon på podiet, dempes lyset og noen spede fiolintoner bryter stillheten som senker seg. Da kommer Jakob Scharff inn, i Per Vollestads skikkelse, leverer sin fiolin til kapellmesteren og ber ham ta vare på instrumentet til han kommer tilbake.

Når orkesteret deretter lar Jakob Scharffs vakre, melankolske vals «En gang skal jeg vende tilbake» tone ut i salen, er både stemning og ramme satt for en unik, følelsesladet kveld. For vi sitter alle og vet at Jakob aldri kommer tilbake. Men musikken hans lever, takket være Anne Gro Christensen og Steinar Eriksen.


Dramatisert konsert

Gjennom halvannen time med musikk, sang, lysbilder og dramatisert fortelling knytter Anne Gro Christensen og Per Vollestad Scharff-familiens tragiske historie sammen med Jakob Scharffs musikalske testamente.

Lystige valser, fengende tangorytmer, reinlender, foxtrot og sågar en feiende marsj hentes ut av den musikalske skattekista etter Jakob Scharff.

Også broren Julius slipper til med to smektende melodier og kompletterer en musikerfamilie med jødiske røtter som blir ofre for krigens grusomheter.

Kommer nær

De fleste melodiene stammer fra 1930-årene, og med Anne Gro Christensens fortellerstemme og Per Vollestad som Jakob Scharff, blir melodiene satt inn rammene de ble skapt i.

Med ord og toner formidles lengsel, drømmer, forelskelse og sterke familiebånd. Vi suges inn i, kommer nær og føler med familiemedlemmenes stadig vanskeligere situasjon.

Og når Jakobs mektige, såre melodi fra krigsårene, «Høst», med en inderlig, sterk tekst av Per Vollestad, avrunder den dramatiske historien, er det bare steinhjerter som ikke lar seg berøre.

Imponerende arbeid

Tekster fra Anne Gro Christensens rykende ferske bok om Scharff-familien, «Gitels bok», binder konserten sammen. Christensens tydelige, ettertenksomme fortellerstemme, sammen med Per Vollestads sjarmerende, sterke formidling av Jakobs tanker hentet fra brev han skrev, skaper rammen og innholdet i en historie som ikke slipper taket i etterkant.

Musikerne på scenen, med Steinar Eriksen som engasjert dirigent, gjør en bunnsolid innsats og får suverent fram både humøret og melankolien i melodistoffet.

Men først og sist er det en formidabel jobb Steinar Eriksen har gjort med det melodiske stoffet. Fra Jakob Scharffs hånd foreligger bare rene melodistemmer, nedtegnet på enkelt oppstreket notepapir. Noter Scharff overlot til vennen Håkon Sødal, og som barnebarnet, kantor i Hønefoss kirke, Svein Sødal, fant igjen på bestefarens loft.

Dette nakne notestoffet har Eriksen kledd opp i en imponerende fargerik og smakfull, musikalsk drakt, der orkesterets kvaliteter og muligheter blir fullt utnyttet.

Men musikken lever

Anne Gro Christensens har hatt en svært god hånd med tilrettelegging av historien som formidles, med tydeliggjøring av familiemedlemmenes liv og skjebne. Per Vollestads kraftfulle barytonstemme kler utmerket sangene og musikken. Og sannelig byr kvelden også på et overraskende innslag med Hønefoss Ungdomskorps som inntok Byscenen til toner fra Jakobs «Kroa Marsch».

Det ble en stor kveld på Byscenen, med minner om tapet av en stor familie. Men musikken lever.

Denne anmeldelsen er skrevet av en innleid journalist. Som mange vet, jobber Anne Gro Christensen i Ringerikes blad.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.