Gå til sidens hovedinnhold

Adopterte Eidsvollmann Waagard

Artikkelen er over 7 år gammel

Da eidsvollsmennenes slekt skulle kartlegges, var det helt naturlig for Thorleif Solberg å melde sin interesse.

Høsten 2011 inviterte DIS-Norge, Slekt og Data til å «adoptere» en av de 112 eidsvollsmenn og forske fram hans etterkommere.

89 år gamle Solberg er ikke bare en av distriktets mest ivrige og erfarne slektsforskere, men han bor også på gården Vågård, hvor «vår mann» på Eidsvoll – musketer Helge Ellingsen Waagaard – bodde. Og så er de på en måte i slekt – de stammer nemlig begge fra Sigurd Bonde, som døde i 1482.

Helges farfar Helge Ellingsen Grønvold og hans farbror Erik Helgesen Hval fra Ådal kjøpte Vågård i 1752. Den da kommende eidsvollsmannen tok over gården i 1807. Hans Solberg, far til Thorleif, kjøpte gården i 1923. I dag bor Thorleif i et nyere hus på gården, mens sønnen Hans Tollef og familien bor i hovedhuset.

Prosjekt for to

Mye materiale om representanten i Riksforsamlingen var faktisk allerede i historieinteresserte Solbergs eie. For å hjelpe til med dataregistreringen og ringing ble datteren Anne Sofie Hval med på prosjektet.

Underveis ble oppdraget utvidet. Datatilsynet ga nemlig lov til å spore opp personer som lever i dag, og det ga «adoptivforeldrene» lov til å sjekke ut ytterligere tre generasjoner.

- Når en skal finne personer etter 1910, så må en ringe rundt, opplyser Thorleif Solberg.

Åtte generasjoner ble til 471 navn på slektstreet til Helge Ellingsen Waagaard. Det omfattende prosjektet ble en «reise» til mange land for far og datter.

- Da jeg begynte å ringe rundt ble jeg sugd inn i det. Alle vi har snakket med var hyggelige og mange av dem visste de var i slekt med Helge, sier Anne Sofie.

«Deadline» var ved midnatt nyttårsaften 2012.

- På ettermiddagen nyttårsaften fikk jeg en telefon om den siste etterkommeren – ei lita jente som ikke hadde fått navn ennå. Jeg rakk å få henne på plass, forteller Anne Sofie.

Helge giftet seg med Anne Eriksdatter Kihle. Paret fikk fire barn: Erik, Elling, Marte Marie og Ole. Erik og Ole fikk ikke egne barn.

- Marte giftet seg med Christopher Heen, og etter dem er det en solid grein på stamtreet med etterkommere. Svært mange av dem holder til i Ringeriksdistriktet, forteller Anne Sofie.

Jurist

Elling hadde juridisk utdannelse og dro til Ålesund for å jobbe hos sorenskriveren.

- Han giftet seg med datteren hans, Maren. Etter dem strekker den andre greina seg, blant annet til USA, Danmark, Skottland og New Zealand, men det er også etterkommer på Sokna og i Ådalen.

Den siste fra Helges slekt som eide Vågård var arkitekt Carl Alme. Han solgte eiendommen i 1916. Et nytt hovedhus var satt opp i 1880 og Alme, som flyttet til Blåsen på Stabekk, hadde tatt med seg det gamle hovedbygget i tømmer, som musketeren en gang hadde bodd i.

I 2013 ble det feiret 100-årsjubileum for flytting av bygget. Da var slektsforskerne fra Ringerike gjester.

- Vi besøkte Helges tipp tipp oldebarn Bjørn Tornberg Simonsen og hans kone Madeleine von Essen på Stabekk. Hun er svensk, og hennes forfader var med i krigshandlingene mellom Sverige og Norge i 1814. Hun hadde sin forfares sabel og på loftet på Blåsen (huset fra Vågård) fant hun en sabel. Kanskje den har vært Helges..., filosoferer Anne Sofie.

Det er ikke bare navn, fødested, fødselsår og dødsdato som er samlet inn og plassert i riktig firkant. Jakten på etterfølgerne har også gitt dem mange historier.

De forteller om et sangtalent i slekten som bor sammen med Nina Hagerup, som blir fru Edvard Grieg. En inngift tysk lege utarbeidet nye og tryggere metoder for keisersnitt. Et stort kunstnertalent med kallenavn Bolly dør kun 17 år gammel.

Og så er det jo Sigrid fra Vågård som kom til Hollywood. Sigrid Alme var Helges oldebarn. Hun ble født i 1880 og døde i Danmark i 1954. Det ble litt ekstra jobb å finne greinen videre fra Sigrid.

- Etter mange forgjeves forsøk fikk jeg via en hyggelig mann i Danmark e-postadresser til to av tre søsken i USA. En av dem var sanger og skuespiller Jason Graae. Han bor i Hollywood Hills og har spilt blant annet i tv-seriene Friends, Frasier og Six Feet Under. Sistnevnte serie er min all time favourite, så jeg ble en smule star struck da jeg fikk kontakt med ham, forteller Anne Sofie.

Skuespillerne nevnte at han hadde et maleri av bestemor Sigrid. Via andre slektninger fikk han tilsendt et foto av Sigrid, som sitter foran et maleri av henne – malt av hennes fetter Bolly.

- Sigrid ble gift med en danske. Da sønnen deres Johan Erling flyttet til USA, fulgte maleriet med over havet. Jason forteller at det hang i hjemmet deres i Chicago i alle år. Da Johan døde, arvet Jason bildet. Sigrid flyttet med ham til New York og videre til Los Angeles.

Morsom prosess

Far og datter forteller om en tidkrevende, men morsom slektsjobb.

Dyrlegen og gårdeier Thorleif Solberg startet med slektsforskning på 1960-tallet. I 1976 dannet han og Kjell Hallmann et utvalg for slektshistorie i Ringerike Historielag. Utvalget ble til Ringerike slektshistoriegruppe i 1984. I 2003 ble Ringerike Slektshistorielag en selvstendig forening.

Datteren er interessert i historie, men har aldri vært hekta på slektsgransking.

- Prosessen har gitt meg ny og større respekt for det arbeidet far har drevet med i alle år. Jeg merker at han har et stort og godt navn blant dem som er interessert i historie. I tillegg er vi kommet mer nær hverandre, forteller Anne Sofie Hval.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.