2.000 på kunståpning

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Kø ved attraksjonene da kinesiske Ai Weiweis verker ble stilt ut.

DEL

– Om OL er det ypperste innen idrett, er årets utstilling med Ai Weiwei i samme verdensklasse, sa direktør Egil Eide under sesongåpning av Kistefos-Museet i går.

I fjor var det ny rekord på åpningen med 2.500 gjester.

Lang kø

– I år var det over 2.000. Tallet er usikkert, for årets åpning ble litt annerledes, sier Egil Eide. Mange ble forhindret på vei vil Kistefos på grunn av to sykkelløp. Så de kom i puljer hele dagen og man sluttet å telle. For første gang var det to timer lang kø for å komme inn på utstillingen. Det var også kø ved de fleste attraksjonene.

Egil Eide var lei seg for at Ai Weiwei ikke kunne være til stede. Kunstneren ble anholdt av kinesiske myndigheter 3. april 2011, på grunn av sine politiske aktiviteter. Han ble løslatt mot kausjon 22. juni i fjor, men har fremdeles forbud mot å forlate landet.

Utdelingen av Nobel Fredspris resulterte i sterke reaksjoner fra kinesiske myndigheter. Egil Eide venter ikke at sommerens utstilling vil vekke lignende reaksjoner.

– Nei, jeg kan ikke se det. Utstillingen har vært i flere land i Europa. Den kom fra Paris og skal videre til London, etter at sesongen er over her. Jeg kjenner ikke til at det har kommet reaksjoner fra kinesiske myndigheter, sier Eide.

Ingen statsråder kom

Men det var påfallende at ingen statsråder i år satt på de første stolradene, da utstillingen ble erklært for åpnet.

– Det skyldes nok utstillingens politiske budskap at de velger å ligge lavt i terrenget, tror Janne Svenskerud, arrangementsansvarlig ved Kistefos-Museet.

Om Ai Weiwei ikke var der, ble velkomsttalen på mandarinkinesisk. Pay Shan Su er opprinnelig fra Taiwan. I sommer er 24-åringen guide i utstillingen.

– Jeg har bodd på Jevnaker fra jeg var åtte år. Hjemme snakker vi både mandarin og taiwansk, forteller hun.

Utstillingen med Ai Weiwei er mulig takket være samarbeid mellom Kistefos-Museet og Winterthur Fotomuseum i Sveits. Direktør Urs Stahel presenterte årets utstilling. Han la ikke skjul på at bildene har et sterkt politisk budskap.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags