I forbindelse med kvinnedagen 8. mars hadde to av Norges største influensene en heftig debatt på NRK. De to debattantene, Ulrikke Falch og Kristine Ullebø, var svært uenige når det kom til influensernes påvirkningskraft på unge jenters selvbilde. Feminist, samfunnsdebattant og Instagram-kjendis Ulrikke Falch kritiserte bloggerne og hvordan de framstiller kropp og skjønnhet på sosiale medier. Hun sier blant annet at «kropp er ikke kropp» og det er på tide at politikerne får ut fingeren og lager retningslinjer for bloggere og influensene.

Ungdom blir daglig eksponert for bilder av pene, tynne, hvite, perfekte jenter. De er en mal, og vi streber etter å nå den. Dette er ikke noen nyhet. Vi har hørt om skjønnhetspress mange ganger før. Men aldri før har påvirkningen vært så stor. Sosiale medier har ikke skapt kroppspresset. Men jammen opprettholdes det bra. Vi bombaderes med tilbud og reklame som skal gjøre oss penere. Som Falch sier, kroppen blir et eneste stort oppussingsprosjekt. Man jobber hele tiden for å se bedre ut, men blir aldri helt tilfreds. Det kan ikke bli perfekt.  

Bloggere deler ut rabattkoder på tannbleking, Restylane og betakaroten. Instagram er fylt med treningstips, dietter og reklame på kosmetiske operasjoner. Det er på tide at politikerne og bloggerne selv innser hvor stor påvirkningskraft og makt de har. Vi må ha regler og retningslinjer for hva som er lov å dele og ikke. Influenserne, ofte unge jenter selv, har følgere i alle aldre, helt ned i 11–12 års alderen, kanskje yngre. Hvordan de snakker om kropp har stor innvirkning på følgerne, som tross alt bare er barn.

Kristine Ullebø hevder at presset hun selv følte på som ung ikke kom fra influensene eller reklame. Det samme skriver andre jenter, og mener de selv har skapt presset i sitt eget hode. Det gjør meg trist og sjokkert at de kan tro og mene noe sånt. «Jente, 16» skrev tidligere denne måneden i Aftenpostens Si;D at hun hadde hatt psykiske lidelser, slet med eget selvbilde og sammenlignet seg med andre. Likevel nekter hun for at influensene og bloggere har noe skyld. «Jeg sammenlignet meg selv med jentene i klassen» skriver hun.

Jeg er enig i at vi alle er med på å opprettholde skjønnhetspresset, og at vi må jobbe med oss selv for å ha en sunn psykisk helse og et sunt forhold til egen kropp. Og jeg kan stille meg bak utsagnet om at klassekamerater og de rundt deg påvirker deg i stor grad. Men det er et faktum at kjendiser som Kristine Ullebø er med på å bestemme hvordan vi ønsker å se ut. Jeg sier ikke at et halvnakent bilde av Ullebø alene gir jenter anoreksi. Men i samarbeid med andre faktorer, så ja. I aller ytterste konsekvens gjør det faktisk det.

Derfor er det viktig at vi har jenter som Ulrikke, som representerer en motvekt og en annen måte å være kvinne på. Hun er med på å vise at vi jenter er forskjellige, og at alle kan ikke, og skal ikke følge samme mal. Det er lov å være tynn og stolt av det. Men det er også lov å være tykk og stolt av det.