Det har både elever og lærere på kulturskolen hatt god tid til å innrette seg på i året som har gått. Men nå hadde Kristin håpet at det skulle være greit å ha vanlig skole. Slik ble det ikke.

– Det kom veldig brått på oss, sier hun

– Vi får ikke mye frist på oss når myndighetene bråbestemmer seg for å stenge ned. Men vi har selvfølgelig forståelse for at det må til når smittetallet stiger, selv om vi er i en stille koronasmitte-periode på Jevnaker akkurat nå.

LES OGSÅ: Gledeshuset stenger dørene og utsetter Fosserock: – Lite rocka å spille for 20 i salen

Kristin er litt lei av alle som klager over at de ikke kan dra på påskeferie i år. Selv skulle hun mye heller ha jobbet både før og etter påske, og planla tidlig for en påskeferie på verandaen.

Tålmodige elever

Det blir det nå også, men fysiske møter med elevene kan hun se langt etter.

– Det må bare vente. Men vi har, både på godt og vondt, fått god erfaring og er blitt dyktige på det digitale selv om det på ingen måte erstatter møtene. Jeg må si at jeg beundrer lærere og elever som tilegner seg musikkfag, kunst og dans og teater via skjerm.

Kristin krysser fingre for at våren kan bli lysere og at planene de har lagt kan gjennomføres.

– Vi skal ha konsert med alle elvene 16. mai, og den har vi tenkt å gjennomføre, uansett. Men vi har lagt både en plan a, b og c. Plan a er å arrangere stor konsert med publikum, plan b er å streame, plan c er elever som puljevis framfører og filmer opptredener som vi igjen skal sørge for å sende ut til foreldrene.

– Elevene har virkelig vært tålmodige. Og da vi varslet konsert i mai fikk de gnisten igjen og gjorde en skikkelig innsats for å bli ekstra gode. Det er tøft for ungene, dette her, sier Kristin Krogvold Eriksen.

Mye merarbeid

For Hilde Dahlen og kollegaene på Musikalkollektivet har koronatilværelsen medført mye merarbeid med endring i kjøreplaner, og utfordringer med å få øvelser og koordinering av kurs og musikalensembler til å gå opp.

– Men slik er det for de fleste i denne bransjen akkurat nå, sier Hilde.

– For oss er utfordringen at vi er en privat bedrift som ikke får penger inn når samfunnet stenger ned. Vi har heldigvis laget så lange semesterplaner at det går rundt, men vi kjenner det smerter. Både for oss og elevene er det krevende å måtte endre planer og skyve på datoer hele tiden, men vi har selvsagt forståelse for at det må til, og forsøker å innrette oss så godt vi kan. Det verste er nesten savnet etter alle de fine talentene i alle aldre som er en del av Musikalkollektivet.

LES OGSÅ: Tage rekker ett show før nye restriksjoner slår inn: – Jeg håper virkelig dette er aller siste gang

Musikalkollektivet har 480 elevplasser, nå 250 elever og driver 36 forskjellige kurs innen sang, dans og musikal. I år skulle Hilde og gjengen feiret 5 års jubileum.

– Vi hadde planlagt stort show. Nå ser det ut som om vi må vente. Vi skulle egentlig spilt musikalen Billy Elliot i august i fjor. Den har vi utsatt til august-september i år. Det er en stor og krevende oppsetning der nær 80 av Musikalkollektivets elever medvirker. Spesielt nå har det vært krevende å få alle brikkene i puslespillet på plass, men vi håper vi skal klare å oppføre den til høsten. Vi planlegger også å spille Aladdin i april og Danse mot vårforestillingen i juni. Nå krysser vi bare fingrene for at det skal lykkes. For vi må ha trua på at det hjelper med fire ukers nedstenging og vi kan rett og slett ikke gi opp, sier Hilde Dahlen.

SFO på Showskolen

Søstrene Marte Helleseter Hval og Guro Helleseter har stengt kveldskursene på Showskolen. Men SFO, som kan drives på gult nivå, er fortsatt oppe.

– Veldig synd at vi må stenge dørene, men vi er med på alt som kommer av restriksjoner for at det skal gå bra. Men vi kjenner at det gjør litt vondt i magen. Vi er jo også en privat bedrift og avhengig av å kunne drive vanlig virksomhet for å få hjulene til å gå rundt, sier Marte.

LES OGSÅ: Sesongen kan ryke for Panthers: – Begynner å få dårlig tid

Nå håper hun at det hjelper med de kraftige tiltakene som er satt i verk slik at de kan åpne uka etter påske.

– Vi er heldigvis blitt flinke til å omstille oss, og vi må bare gjøre det som er riktig for samfunnet, sier Marte.

Hun skulle også stått på scenen i Fosserock på Gledeshuset nå i mars, men også her er arrangementet utsatt.

– Det var helt riktig å gjøre det, når tingene ble som det ble. Men vi har et helt gryteferdig show og har allerede hatt generalprøve. Så her kan vi bare trykke på knappen når samfunnet åpner opp igjen og servere en gnistrende Fosserock til folket, sier Marte.