Korps – mer enn bare 17. mai

Spiller i korps: Rikke Larsen Helltun og Odin Eidsgård har begge spilt i korps i mange år.

Spiller i korps: Rikke Larsen Helltun og Odin Eidsgård har begge spilt i korps i mange år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste årene har vi sett at korps har blitt mindre populært. For tretti år siden var det like vanlig å spille i korps som å drive med andre fritidsaktiviteter. Hvorfor er ikke korps like populært lenger?

DEL

PulsRikke Larsen Helltun og Odin Eidsgård har begge spilt i korps i mange år.

– Jeg begynte i korps i 1. klasse og spilte i skolekorps i nesten 11 år, men sluttet nå i år. Jeg spiller fortsatt i Janitsjarkorps og der har jeg spilt i snart 2 år, forteller Rikke.

Odin har spilt i Eikli skolekorps siden 2007.

– Jeg spiller ennå i korps, men 2018 blir nok det siste året mitt i skolekorpset. Kanskje jeg begynner i voksenkorps seinere, vi får se, sier han.

På vei ut

– Skolekorps har vi hatt i Norge i over hundre år, men det er i vår tid jeg ser nedgang i popularitet og antallet medlemmer. Det er trist, sier Eidsgård.

Han tror nedgangen i antall medlemmer skyldes konkurranse med andre fritidsaktiviteter og at mange tenker på korps som «ukult og kjedelig».

Rikke Larsen Helltun og Odin Eidsgård tror ikke korps er like populært som det en gang var.

Rikke Larsen Helltun og Odin Eidsgård tror ikke korps er like populært som det en gang var. Foto:

Rikke mener korps ikke er så populært som andre fritidsaktiviteter fordi det ved hjelp av sosiale medier har blitt stemplet som teit.

– Jeg føler at korps alltid har hatt et slags «stempel» om at det er teit. Jeg tror dette «stempelet» har kommet på grunn av alle filmer og serier og så videre der korpsbarna har vært de mest upopulære på skolen, sier hun.

Mange nye venner

Korps er et minst like sosialt opplegg som andre fritidsaktiviteter, mener Rikke. Hun er oppvokst med korps og har fått mange gode venner og minner gjennom det.

– Det er utrolig hvor gode vennskap man får igjennom korpset, med mennesker fra hele landet på grunn av ting som samspillshelger, sommerkurs, konkurranser osv. I tillegg har man flere korpssamfunn på sosiale medier der man blir kjent over nettet også.

Mer enn bare 17. mai

Korps er så mye mer gøy enn bare 17. mai. Ved å bli med i korps får man muligheten til å spesialisere seg på instrumenter i tillegg til den undervisningen man får på skolen. Det er også mange andre arrangementer gjennom hele året.

– I tillegg til undervisningen, så tilbyr korps også turer rundt i landet eller utlandet for å vise dine ferdigheter på festivaler eller arrangementer. Det inkluderer også all den moroa du får på seminarer, sier Odin.

– Vi drar jo på sommerturer, har seminarhelger hvor man ofte har sosiale aktiviteter på kvelden, flere reiser på sommerkurs og samspillshelger og får nye venner der, legger Rikke til.

«Korps i skolen»

Odin forteller om et prosjekt kalt «Korps i skolen» som nylig har blitt satt i gang av korpsledelsen og Uleråll og Eikli skole. Prosjektet går ut på at korpsmusikk og samspill skal bli en del av musikkundervisningen i 3. klasse.

– Selv om det er nedgang, så tror jeg ikke at alt håp er ute, mener Odin.

Han håper prosjektet vil rekruttere mange nye, unge medlemmer i korpset.

Sosiale medier

For å få flere til å spille i korps ser Rikke på sosiale medier som et viktig verktøy.

– Jeg tenker man kan fremme de mer positive sidene ved korps i sosiale medier, som alt det morsomme vi gjør på øvelser, det fellesskapet vi har og alle vennene man får gjennom å spille i korps.

– Jeg kan nok bare si det at; hvis korpsmusikken blir borte, så blir det ikke noe 17. mai som vi er vant til, sier Odin.

De synes begge at korps er verdt å vurdere.

– Jeg vil si at korps har gitt meg så mye bra og så mange gode minner, og gode venner. Jeg håper at flere får lyst til begynne i korps etter hvert, og at flere får oppleve det fellesskapet vi har, sier Rikke.

LES OGSÅ: Ringeriks-Kraft gir energi til lokale korps

Artikkeltags