Koronavirus påvist i Drammen

To personer bosatt i Drammen har testet positivt på koronavirusprøver etter en reise i Nord-Italia. Nå er begge isolert sammen med sine familier.

DEL

Det er klart etter at Ullevål sykehus har analysert prøvene de to har avlagt i helgen.

Begge personene følges nå opp av Drammen kommune, som samarbeider med nasjonale helsemyndigheter.

LES OGSÅ: Fire nye personer testes for koronavirus i Ringerike

– Vi har nå løpende kontakt med de smittede og deres nærkontakter. De smittede har tatt beskjeden med fatning og bidrar i stor grad til å finne frem til viktig informasjon i smittesporingsarbeidet, sier smittevernoverlege Einar Sagberg til Drammens Tidende.

Isolert hjemme

De to som nå har fått påvist koronavirus har nylig vært på reise i Nord-Italia. Ifølge beredskapsjef i Drammen kommune, Steen Petter Aamodt, har de smittede vært i samme reisefølge, på samme sted og reist med samme fly.

De kom hjem fra Italia lørdag og avla prøver i helgen. Svaret på prøvene kom i går.

– Vi har sporet opp alle som har vært i kontakt med de smittede, rundt ti personer. Nå er begge isolert hjemme sammen med sine familier, sier Aamodt.

LES OGSÅ: Fare for avlysning i Drammen og Kollen på grunn av korona

Tirsdag morgen ble politikere informert om nyheten under møtet mellom rådmannen, ordfører og partienes gruppeledere.

Ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) er trygg på at kommunen har et apparat som står godt rustet til å håndtere situasjonen.

– Vi har flinke fagfolk og gode rutiner, sier hun.

Bekymret for korona-smitte?

Her finner du informasjon om korona-beredskapen i din kommune:

Regnet med at det ville komme til Drammen

Smittevernoverlegen i Drammen har regnet med at det kun var et spørsmål om tid før det også ble påvist koronavirus i Drammen.

– Dette er et virus som sprer seg veldig lett. Derfor er det ikke overraskende at vi nå har fått påvist viruset også her. Men nettopp fordi vi har regnet med at det også ville komme hit, har vi vært godt forberedt på den situasjonen som nå har oppstått og fulgt de nasjonale føringene, sier Sagberg.

Smittevernoverlegen understreker betydningen av at alle bidrar til å begrense smitte. Alle som har vært i områder med vedvarende smitte de siste 14 dagene eller i direkte kontakt med smittede og har symptomer på luftveisinfeksjoner eller feber, må ringe fastlegen eller legevakten.

- Hvis du har mistanke om at du er smittet av koronaviruset, må du ta kontakt med fastlegen på telefon. Ikke møt opp på legekontoret. Da bidrar du i verste fall til å smitte andre. Følg de instruksjonene du får av fastlegen din. Utenom fastlegekontorets åpningstider kan du ringe legevakten, sier Einar Sagberg.

LES OGSÅ: Helsedirektoratet åpner informasjonstelefon for spørsmål om koronavirus

Hvordan forebygge korona-smitte?

  • Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.
  • For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste eller nyse i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Kilde: helsenorge.no

Artikkeltags