Koronatiltakene forlenges til over påske: – Kampen må fortsette

Av

De drastiske tiltakene for å stoppe koronaviruset forlenges til 13. april. Samtidig ber regjeringen nordmenn holde større avstand til hverandre.

DEL

Det betyr at skolene og barnehagene blir stengt til over påske. Det samme gjelder de andre smitteverntiltakene som ble innført 12. mars.

Statsminister Erna Solberg (H) har omtalt tiltakene som de mest inngripende som har vært gjennomført i fredstid i Norge. Men uten tiltak kan helsevesenet bli overbelastet på kort tid, advarer hun.

– Derfor kan vi ikke gi opp. Kampen mot viruset må fortsette, sier hun.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) påpeker at økningen i antall nysmittede i Norge nå ser ut til å være stabil. Det kan være et tegn på at tiltakene har begynt å virke.

– Men det er for tidlig å være sikker, sier Høie.

– Vi kan ta det som en oppmuntring på veien, men vi kan ikke slippe opp. Vi må holde fast, og vi må holde ut, sier han.

Ber folk holde avstand

Forlengelsen betyr at barnehager, skoler og universiteter vil fortsette å holde stengt fram til 13. april.

Det blir heller ikke gjort noen endringer i reglene for karantene og isolasjon. Det betyr at folk som har vært i utlandet, eller som har vært i nærkontakt med en person som er bekreftet smittet, skal holde seg i karantene i 14 dager. Personer som har påvist smitte, skal isoleres.

I tillegg oppfordres nordmenn til å ha hjemmekontor og unngå kollektivtransport i den grad det er mulig.

Samtidig skjerpes rådene om hvor stor avstand vi skal holde til hverandre.

I det offentlige rom bør man ifølge regjeringens nye råd holde minst én meters avstand til andre.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

Følger opp anbefaling

Helsedirektoratet sier nordmenn må forberede seg på at hele 2020 blir annerledes.

Deres mål er nå å «slå ned» koronaepidemien i Norge. Direktoratet har derfor anbefalt regjeringen å fortsette med de drastiske smitteverntiltakene.

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa Guldvog på en pressebrifing tidligere tirsdag.

Det overordnede målet er å komme i en situasjon der hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

LES OGSÅ: Rådmann Tore Isaksen om krisen: – Dette skal vi komme oss gjennom

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet (FHI). De viser at antall smittede i Norge kan øke svært raskt hvis regjeringen lemper på tiltakene nå.

I en situasjon med få eller ingen effektive tiltak vil koronaviruset ifølge FHIs beregninger spre seg eksponentielt – det vil si med økende fart – i befolkningen. FHIs beregninger viser at det i så fall kan bli snakk om opptil 223.750 smittede allerede den 13. april.

I et slikt scenario kan opptil 4.260 personer trenge sykehusinnleggelse og 580 intensivbehandling.

Viser det seg derimot at tiltakene virker, kan de første lempningene komme når påsken er over.

Fakta om tiltak som videreføres til og med 13. april

Dette er noen av tiltakene som myndighetene har bestemt at skal videreføres til og med 13. april 2020.

* De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.

* Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.

* Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.

* Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.

* Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.

* Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.

* Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.

* Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand, holdes stengt.

* Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.

* Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende holder stengt.

* Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende holder stengt.

* Forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes.

* Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.

* Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.

Kilde: Regjeringen.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.