Koronaen stopper oss – nå må vi gjøre det vi kan aller best

Sissel Skjervum Bjerkehagen, ansvarlig redaktør og daglig leder

Sissel Skjervum Bjerkehagen, ansvarlig redaktør og daglig leder Foto:

DEL

LEDERSjelden, om noen gang i nyere tid, har en sannhet endret seg så raskt som det gjør i disse dager. Det er bare en uke siden mange trakk på skuldrene når Korona-viruset ble brakt på bane. «Vi overlever nok», «Nå må vi ikke få helt panikk, da», «Dette er overdrevet, vi blir jo bare litt forkjøla» er utsagn som kan ha kommet fra mange av oss.

De som var i faresonen våknet kanskje litt før den store hopen av oss. Vi hadde flere eldre innom som kom for å melde at de hadde besluttet å avlyse sine arrangementer, for sikkerhets skyld.

– Vi trenger ikke ta unødige sjanser, sa Lillan Askersrud i sanitetsforeningen i Hønefoss da hun var innom lokalavisen for å få med på det skjer-oversikten at de hadde valgt å avlyse et medlemsmøte.

Drar seg til

Så har det dratt seg skikkelig til de siste dagene. De nye rådene fra Folkehelseinstituttet tirsdag kveld var klarere enn de har vært så langt. FHI anbefaler å avlyse eller utsette alle innendørsarrangementer med 500 eller flere deltakere. Utendørsarrangementer med 500 eller flere deltakere som står eller sitter tett bør også avlyses. For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere anbefales risikovurdering før gjennomføring.

Dette rammer oss hardt. Vi begrenses i måten vi må leve våre liv. Det kan også ramme oss økonomisk. Lokale hoteller varsler at de er hardt prøvet, og går måneder i møte hvor mange arrangementer er avlyst.

Vi har store forventninger til konkretiseringen av tiltakene som regjeringen kom med tirsdag. Reiselivsnæringen trenger og hjelp, og den må komme umiddelbart.

Dugnad

Mens dette pågår er det viktig at vi lytter til og følger de råd som helsemyndighetene gir. De strammes inn dag for dag. Det kommer advarsler fra nordmenn som opplever situasjonen i Italia på nært hold som viser at det er helt nødvendig. Inger Johanne Mestad er lege i Lombardia i Italia, regionen som har vært rød sone en stund. Hennes budskap til Norge er; Ta dette på alvor.

– Unngå sosiale arrangementer. Unngå alle plasser der du må stå nærmere enn én meter fjeset til noen andre. Vask hender, og hold deg hjemme hvis du har bare bittebittelitt sykdom, skriver hun.

Nå må vi i Norge gjøre det vi kan aller best.

Vi må ta en felles dugnad for å bidra til at konsekvensene av utbruddet som er i ferd med å nå oss med full tyngde. Dugnad virker, og det fordi mange gjør noe sammen – samtidig. Akkurat som i dugnader ellers fungerer den ikke om vi tror det går an å kjøpe seg fri fra byrden.

Det har, med rette, blitt etterlyst klare føringer for gjennomføring av arrangementet. Nå har de endelig kommet. Lokale arrangører må ta ansvar, gjøre gode vurderinger før de bestemmer seg for å gjennomføre planlagte arrangementer.

Det vi ikke må, kan vi la være akkurat nå. Vi må holde hodet klart, uten å få panikk. Dette kommer til å gjøre vondt, men å la være kan bli mye verre. Nå må vi vise hva vi er laget av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags