Til tross for sommervarmen, trakk Hole Høyre mange til folkemøte om kommunereformen på Sundvolden hotell. Rundt 100 personer satt i salen, anslo leder Kristin Remme.

– Vi lurte jo litt, da vi så det kom TO i Ringerike, sa Remme til tilhørerne.

– Så tusen takk, holeværinger!

Voksne politikere

Men det var mye grått hår i salen og overtall av politiske stemmer. De aller fleste som tok ordet, var fra lokalpolitikken. Eirin Mathiesen var et av få unntak, da hun presenterte seg som "en helt vanlig innbygger."

– Jeg har så mange spørsmål! utbrøt hun.

Hun lurte på hva som fikk Ap og Krf til å være usikre på om Hole kommune kan bestå som egen kommune.

– Hole kommune KAN selvsagt bestå som egen kommune. Men det vanskelige er jo at ingen vet hva som skjer i fremtiden, og hva som er best for innbyggerne på sikt, svarte Isabella Tangen (Ap). Partiet har ikke tatt et endelig standpunkt i saken ennå.

LES OGSÅ: Partiene vil vente før de sier ja eller nei

Hun satt i kveldens politiske panel, sammen med Christopher Wand (H), Hege Fossum (Krf), Torbjørn Røberg (V) og Eirik Nørgaard (H).

Personlig for sammenslåing

Røberg argumenterte klart mot sammenslåing, og la spesielt vekt på Ringerike kommunes dårlige økonomi. Christopher Wand var åpen om det han opplever som en knipe: Personlig er han sterk tilhenger av sammenslåing, men i Høyres partiprogram står det at Hole skal bestå som egen kommune.

– Så jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre, når stemmen skal avgis. Jeg kommer til å følge nøye med i denne debatten i hvert fall, sa han.

At det er forskjellige meninger innad i Høyre, kom klart fram.

Ordfører Per R. Berger (H) var tydelig på folkemøtet. Han sier nei til sammenslåing.

– Veldig vanskelig

Eirin Mathiesen følte ikke at hun ble noe klokere etter folkemøtet. Hun heller mest mot å stemme nei til sammenslåing, men er slett ikke sikker. Hun forteller at hun har lest alle dokumentene som ligger ute på formdinframtid.no, men at hun synes "det er masse fine ord" og få svar. 

– Jeg synes det er veldig vanskelig, sier hun, som til daglig jobber som rektor på ungdomsskolen.

– Og hvor er ungdommen? Dette handler om framtiden, sier Mathiesen, som synes det var synd gjennomsnittsalderen på møtet var så høy.

Paul Chaffey, statssekretær for Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Bjarne Jensen, professor i økonomi ved Høgskolen i Hedmark holdt hver sin innledning under folkemøtet.

De to talte henholdsvis for og imot kommunereformen.

Svein Tore Bergestuen, opprinnelig fra Jevnaker, var ordstyrer. Det gjorde han med tydelighet og humor, og ved å hjelpe deltakerne til å spisse budskapet sitt.

– Kjempebra at så mange kom og at så mange sa meningen sin, sa han.

Sluttappell(!) fra Bergestuen

Men også han merket at det ble overvekt av stemmer mot sammenslåing, og endte med å avgi en sluttappell selv.

– Vi blir aldri så egostiske i en sak, som vi gjør når det er snakk om kommunesammenslåing, sa han, og mente man da tenker utelukkende på hva som tjener egen kommune best.

– Kanskje må vi også tenke på hva som gavner regionen, sa han.

Men da fikk den politiske rådgiveren til Hadia Tajik (Ap) passet sitt påskrevet.

– Er ikke du betalt for å komme hit og være konferansier? spurte Eva Bekkelund-Eriksen fra salen.

– Jo, beklager, sa Bergestuen og hevet armene avvæpnende.

SVIMMEL? LES: Alt du trenger å vite om kommunereformen