Sanners råd i strid med partiers valgløfter

GOD ØKONOMI: – Velger man sammenslåing, får man også en god og forutsigbar kommuneøkonomi, hevdet Jan Tore Sanner (H) etter å ha møtt Lars Magnussen (Ap), Kjell B. Hansen (Ap) og Per R. Berger (H).

GOD ØKONOMI: – Velger man sammenslåing, får man også en god og forutsigbar kommuneøkonomi, hevdet Jan Tore Sanner (H) etter å ha møtt Lars Magnussen (Ap), Kjell B. Hansen (Ap) og Per R. Berger (H). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener det holder å spørre innbyggerne om sammenslåing i en undersøkelse. Men partier har lovet folkeavstemning.

DEL

Statsråden hadde tirsdag invitert seg selv til Hønefoss for å høre hvordan det går med kommunereformen. I rådhuset møtte han ordførere og rådmenn fra Ringerike, Hole og Jevnaker samt fylkesmann Helen Bjørnøy.

Sanner begrunnet anbefalingen av innbyggerundersøkelse med at politikerne da vil få et bredere beslutningsgrunnlag. Han er redd en voldsom mobilisering før en folkeavstemning kan virke splittende på kommuner, som uansett må samarbeide etterpå.

LES OGSÅ: Ny rapport: Klare fordeler med storkommune

Valgløfter

Før siste kommunevalg lovet Ap-ordførerne i Ringerike og Jevnaker folkeavstemning om sammenslåing. I Hole ga ikke ordfører Per R. Berger (H) det samme løftet. Han tror det vil være smart å gjenta innbyggerundersøkelsen i Hole.

På 1960-tallet stemte nesten alle holeværingene for egen kommune. Nå har Berger inntrykk av at stadig flere av hans innbyggere ser positive muligheter i en ny kommune.

Varaordfører i Ringerike, Dag E. Henaug (H), mener at en folkeavstemning vil være mest basert på følelser og tradisjon. Men det er kommunestyrene som avgjør om det blir folkeavstemning eller ikke.

LES OGSÅ: Kun 2 prosent av kommunene vil slå seg sammen

– Lederskap avgjør

Fylkesmann i Buskerud, Helen Bjørnøy, var imponert over kommunenes utredningsarbeid. Hun utfordret ordførerne direkte.

– Nå avgjør det politiske lederskapet i de tre kommunene om en kommer i mål, mente Bjørnøy.

Utredninger viser flere fordeler enn ulemper ved en sammenslåing, men Jevnaker-ordfører Lars Magnussen (Ap) advarte mot å legge skjul på det kommunene mister.

– Den politiske prosessen må være åpen og ærlig. Det er vi tjent med, framholdt han.

Sanner tror at alternativet til større kommuner er mer statlig styring.

– Hvordan vil dere få folket med på reformen?

– De fleste innbyggerundersøkelsene viser at innbyggerne er positive. Det viktige nå er at politikerne skaper trygghet for velferdstilbudene og ser hvordan hele regionen kan utvikles, sa Sanner og omtalte Ringeriksregionen som en av de mest spennende.

– Vil kommuner bli slått sammen med tvang?

– Nå er det først og fremst viktig at man diskuterer lokalt hva man ønsker. Stortinget har vært tydelig på at det skal være frivillighet til å ha gode, lokale prosesser, og så kan det være noen unntak fra det, sa statsråden noe kryptisk til Ringerikes Blad før han hastet videre til et besøk i en samisk barnehage.

LES OGSÅ: Først fakta, så konklusjon

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken