Gå til sidens hovedinnhold

Kollektivtilbud på tvers i Viken | Solveig Schytz, Ole Andreas Lilloe-Olsen og Tove Hofstad

Artikkelen er over 2 år gammel

Valg 2019: Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det bygges stadig ut nye kollektivtilbud. Bare de siste årene fra 2014 til 2019 har antallet kollektivreiser økt med 32 prosent. Mange steder i Viken har vi fått økt tilbudene dramatisk, og på enkelte strekninger er avgangshyppigheten nå så stor at du ikke trenger å vite når bussen eller toget går, det er bare å møte opp så får du skyss i løpet av noen minutter.

Kollektivtilbudet i fylkene våre er imidlertid veldig Oslosentrert. Til og med fra Hallingdal og Hønefoss er det letter å komme seg til Oslo enn til Drammen. Venstre vil ha en satsing på bedre kollektivtilbud på tvers.

For det første må folk kunne reise kollektivt på tvers i egen kommune.
Vi må også ta inn over oss at det har skjedd store endringer i arbeids- og bostedsmønstret. Flertallet av de som bosetter seg på Øvre Romerike i dag skal ikke på jobb i Oslo, men rundt Gardermoen.

Å komme seg fra for eksempel Årnes til Gardermoen er imidlertid vanskelig. Selv i rushtiden. Mange som bor på Hadeland og Ringerike jobber også på Øvre Romerike. Og omvendt. Her er kollektivtilbudet nærmest ikke-eksisterende. Man er helt avhengig av å ha førerkort og egen bil. Regionen trenger en rask ny forbindelse mellom OSL-Gardermoen og både Hovedbanen, Gjøvikbanen og Bergensbanen.

Nå skal det med stor sannsynlighet også bygges en ny hovedsmåflyplass på Eggemoen utenfor Hønefoss. Da må det la seg gjøre å komme fra hovedsmåflyplassen til hovedflyplassen uten å ta drosje eller bruke egen bil.

Foreldre i Røyken og Hurum har etterlyst bussforbindelse gjennom Oslofjordtunnelen slik at ungdom på halvøya kan benytte seg av flere videregående skoler i Follo med kortere reisetid enn til tilsvarende i Drammen. Venstre har støttet et slikt krav.

Nåværende kollektivplan kan sammenlignes med en hånd, der Oslo utgjør sentrum. Venstres alternativ ligner mer på en spindelvev eller møllehjul. Venstre vil også forenkle billettsystemet. Du skal kunne reise på samme billett i hele Viken og ingen skal måtte betale for mer enn en sone for å komme til eget kommunesenter.
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.