Overproduksjon og overforbruk av klær er en av de største bidragene til klimakrisen. Store avfallsproblemer, forurensing av hav og grusomme arbeidstilstander er bare noen av de tingene som gjør klesindustrien til en klima - og etikkversting.

Derfor må vi stille høyere krav til produksjonen av klær, sørge for at arbeidere får en lønn det er mulig å leve av i tillegg til trygge arbeidsforhold.

Men det viktigste du kan gjøre er å slutte å kjøpe unødvendige klær, slutte å kjøpe klær fra klesgiganter og isteden kjøpe brukt.

Sendes ut av landet

Dagens forretningsmodelll legger opp til at store selskaper skal selge mest mulig klær til lavest mulig pris. Resultatet av dette er klær med lav kvalitet og kort levetid, noe gigantselskaper som Shein tjener seg rike på. Samtidig som vi som forbrukere bidrar til et enormt uttak av klodens ressurser.

97 prosent av brukte klær fra Norges befolkning blir sendt ut av landet og dumpet i andre land som ikke har systemer for hvordan de skal håndtere dem. Mens vi i Norge kjøper dobbelt så mange klær vi gjorde på nittitallet finnes det i dag over 25 millioner mennesker som flykter fra naturkatastrofer som til dels kommer av land som Norge sitt enorme forbruk.

Mikroplast

Det er lav lønn, lange arbeidsdager, utrygge arbeidsplasser og rett og slett inhumane arbeidsforhold for de som faktisk lager klærne. At arbeiderne blir misbrukt på slike måter gjør at vi i Norge kan kjøpe billige klær enkelt. Dette er en urettferdighet vi i Norge ikke kan godta.

To tredjedeler av klærne som blir produsert er laget av billige materialer som syntetisk fiber. Klærne som blir liggende i massive søppeldynger brytes sakte ned til mikroplast og går videre ned i jorden, så ut i elver og ender opp i havet. Forskere mener at over en tredjedel av mikroplasten kommer fra tekstiler laget fra plast.

Du kan for eksempel begynne med shoppestop hvor du ikke kjøper noe klær i en periode. Du kan resirkulere gamle klær og lage dem om til noe nytt. Du kan donere klærne dine til veldedighetsforeninger som for eksempel Fretex eller Kirkens bymisjon.