Gå til sidens hovedinnhold

Klart for «Siste etappe»: Sterke bilder stilles ut i Fengselet

Artikkelen er over 1 år gammel

Gry Kristiansdatter Lilleng viser gjennom en serie bilder livet til hennes ektemann Arne, som gjennomgår et forløp med sykdommen ALS.

Arne var diagnostisert med en rask progredierende variant. Da han fikk diagnosen ALS, ønsket han at Gry skulle fotografere hans liv til etter han var gått bort. Han ville dele sin historie med allmennheten gjennom en utstilling. Bildene viser hans liv fra han fikk diagnosen og til etter døden har inntruffet.

Den mye omtalte utstillingen vises i Fengselet i Hønefoss sentrum fra og med lørdag.

Diagnosen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose) er en sykdom som fører til muskelsvinn. Pasienter med denne diagnosen har en gjennomsnitts levetid på ca. 2–5 år. Det finnes ingen kur for denne sykdommen, det finnes kun hjelpemidler.

Målet med prosjektet er å berøre noe i enkeltmennesket. Det er viktig historie som fortelles gjennom et sykdomsforløp som pågår til etter døden har inntruffet. Noe av hensikten har vært å vise at det er mulig å ha god livskvalitet tross det åpenbart er et begrenset liv vi ser.

Ved å la seg berører av ett liv som gradvis dør, åpnes det opp for eksistensielle spørsmål. Refleksjoner rundt temaet liv og død som bildene viser, kan bidra til at vårt verdigrunnlag utvides med nye perspektiver på vårt fokus på hva som er et godt liv.

I tillegg kan det minne oss om at døden kommer til ethvert menneske og måten vi møter det på kan være avgjørende for opplevelsen av vår livskvalitet.

Bildene viser en serie tatt i kronologisk rekkefølge. De viser ulike situasjoner som hverdagsaktiviteter, stillbilder og ubehagelige situasjoner. Svart-hvitt bilder med harde kontraster er valgt som et virkemiddel for å understreke det dramatiske ved å leve med en slik alvorlig diagnose. Fotoreportasjen er tatt i perioden juni 2016 – februar 2018.

Kommentarer til denne saken