Denne påsken ligger alt til rette for at hjernen både skal eltes og underholdes når Håkon Skaug (Paul Håvard Østby) og Fetter Petter (Jonas Rønning) farter rundt Ringeriksregionen, Bygdeposten-land og Innlandet på jakt etter steder å ha påskeoppgavene fra.

– Vi synes det er kjempestas å kunne by på litt «gladpåsk», som svenskene sier. Det blir hyggelig å fylle på for folk med gul påskemoro i kontrast til rødt virusnivå, det tror jeg er noe folk trenger. Vi gleder oss noe jøtt, sier Jonas Rønning.

– Karene har spilt inn ni episoder rundt omkring i Innlandet etter påskenøtter-malen til Rune Gokstad og Øystein Bache der oppgavene i hver episode ender opp med et løsningsord i første kolonne, forteller Paul Håvard Østby som kjenner Håkon Skaug og Fetter Petter godt og derfor har fått et innblikk i hva de har stelt i stand.

Filosofisk

Siden Fetter Petter sliter med nøtteallergi har de valgt å kalle det påskemandler i stedet for påskenøtter.

– Han er intolerant for nøtter, men mandler går fint, selv om det nok ble nok av marsipan, solo og Kvikklunsj for Fetter Petter under innspillingen, flirer Jonas Rønning.

– Det er forskjellige typer oppgaver med alt fra vanlige quiz-spørsmål til musikalske oppgaver, men underveis har de også konkurranser seg imellom der de i løpet av påsken skal komme til bunns i hvem som er først av høna eller egget, forteller Østby hemmelighetsfullt.

– Dette er jo et stort filosofisk spørsmål, og Fetter Petter kommer til å bidra med sin innsats for å kunne bidra, om ikke på nivå med Sokrates og Duarte, men på sitt vis med en mer praktisk tilnærming til spørsmålet, sier Jonas Rønning.

Han kan også opplyse om at Fetter Petter, som bor på Brandbu, har fått utvidet horisonten sin det siste året med besøk både i Vikersundbakken og vært en tur helt til festningen på Kongsberg.

På spørsmål om han tror oppgavene er for vanskelige for leserne, svarer han at han frykter mer om Fetter Petter husker fasitsvarene når vi kommer litt ut i påsken.

Godt polstret

Hver episode er på drøye ti minutter, og i beste påskenøtt-stil presenterer den muntre påskeduoen oppgavene med liv og topp humør.

Det er til sammen sju Amedia-aviser i fylket som samarbeider om å sende Håkon Skaug og Fetter Petter rundt omkring, noe som betyr at tospannet kommer til å presentere oppgavene fra sentrale plasser rundt omkring i Innlandet.

– Det har vært en nødvendig jobbreise for de to der de kun har reist rundt med fotograf på slep. Jeg tror Fetter Petter har fått kjenne på hvor beinhard film- og tv bransjen kan være. Etter å ha stått på Lygna i vind og 7 minus grader, begynte han å snakke om å få seg stuntmann selv om han er godt polstret, sier Rønning.

Til hytta på Ringkollen

Paul Håvard Østby har sammen med familien sniktittet på Håkon Skaug og Fetter Petters påskehandler, og han kan fortelle at dette er underholdning som passer for hele familien.

– Jeg hadde en positiv prøvevisning med familien, og de syntes det var moro. Til og med eldste datteren som er svært kritisk, syntes det var bra, sier Østby fornøyd.

Jonas Rønning er spent på å se nevø og nieses reaksjoner når de møtes på hytta på Ringkollen i påsken.

– Jeg gleder meg til å se reaksjonene til Leonara (8) og Oskar (10) på sprellene til «Onkel Ball», som de kaller meg, sier Rønning.

Les også

50-årsjubilanten Jonas Rønning: – Våknet opp i fyllearresten i Nederland