Gå til sidens hovedinnhold

Klar melding fra elever: Korona er no' dritt!

– Selv om korona er no' dritt, så lærer vi også av det. Men jeg synes situasjonen er veldig kjip, skriver Lisa Maria Westbyn (14).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Elever på Hov ungdomsskole begynner å bli lei av hjemmeskole, smittevernregler og digital undervisning.

LES OGSÅ: Slik blir den nye skole-hverdagen i Ringerike, Hole og Jevnaker

I innlegget «Mange tar ikke reglene på alvor» skriver Lisa Maria Westbyn (14) om hvor vanskelig det er å innrette seg etter avstandsreglene. (se lenger ned i artikkelen)

– Ofte hører jeg kommentarer som «er du SÅ redd for korona?», eller «det er jo ikke så viktig». Sannheten er at nei, jeg er ikke redd for korona for min egen del, men for andre rundt meg, skriver hun.

Her er tanker om korona-situasjonen, skrevet av elever i valgfaget «Media og informasjon» ved Hov ungdomsskole. Fordi de er sammen på tvers av klassetrinnene, må de ha hjemmeskole:

Idiotisk håndtering av korona og hjemmeskole

Ja, nå har jeg hjemmeskole igjen, da. Eller halvveis hjemmeskole da, for noen dager er jeg på skolen. Nå begynner jeg å bli ganske lei av dette. Ikke av hjemmeskolen, men at det hele tiden skal bytte på!

Hvis det bare hadde vært hjemmeskole fra starten av, hadde det helt sikkert vært mye mindre korona!

Det er så idiotisk! Når det bare var noen smittede i Norge, stengte alle skoler helt ned. Men når flere på skolen min har hatt korona, og vi i tillegg er i en rød sone, nei da er det greit å holde det åpent. Det gir bare ikke mening.

Det er jo ikke den eneste grunnen til at det er så mye korona heller, da.

Hvis folk bare hadde fulgt reglene, hadde dette kanskje snart vært over. Folk drar på fester, hytter, reiser rundt i landet og til andre land, og mye mer. Dette er også idiotisk!

Folk vil ha vekk korona, men de gjør det bare verre. Hvis de bare hadde stengt ned mye igjen, og fikk folk til å følge reglene, hadde dette kanskje snart vært over, i hvert fall i Norge.

Aron

Les også

Slik blir den nye skole-hverdagen i Ringerike, Hole og Jevnaker

Mange tar ikke reglene på alvor

Som de aller fleste vet, har Korona hatt negative konsekvenser for de aller fleste uansett alder. Selvfølgelig synes jeg som ungdom også det er veldig kjipt å ikke kunne møte venner og være med folk på fritiden.

At vi må holde én meters avstand til folk på de tre dagene i uken hvor vi er på skolen, er vanskelig, spesielt når veldig mange ikke tar disse reglene på alvor. Ofte hører jeg kommentarer som «er du SÅ redd for korona?», eller «det er jo ikke så viktig». Sannheten er at nei, jeg er ikke redd for korona for min egen del, men andre rundt meg.

Disse tidene handler ikke bare om oss selv, men om de som faktisk er i fare. Hvis vi vil at pandemien skal ta slutt så fort så mulig, så er det bare å følge reglene selv om det er «slitsomt».

Jeg kjenner selv at jeg har lyst til at neste sommerferie skal bli litt mer normal.

Når det gjelder hjemmeskolen sliter jeg, og det vet jeg at jeg ikke er alene om. Å klare å konsentrere meg med skole når det er andre i hus, og når mobilen er lett tilgjengelig uten at noen sier at jeg må legge den fra meg er krevende.

Det å stå opp en time før meet-en starter, når du vet at du ikke MÅ er kanskje enda mer krevende.

Hvis jeg ser bort ifra det så synes jeg ikke selv at hjemmeskole er så ille. For å være ærlig hadde jeg foretrukket det framfor å være på skolen ... men det kan ha noe med latskap å gjøre.

Jeg tror at selv om korona er no dritt, så lærer vi også av det. Og ikke minst så har vi en historie å fortelle barna og barnebarna våre når vi blir voksne.

Lisa Maria Westbyn (14)

Har sånn passe bra internett

Ja ja, nå sitter jeg i hjemmeskolen igjen, og jeg har tenkt en del på om voksne i Hønefoss lurer på hvordan vi skoleelever opplever det.

Jeg heter Ole-Thomas og er 14 år. Jeg har hørt at voksne sier vi ikke tar korona på alvor. Det synes jeg ikke er helt greit, for de fleste gjør det, akkurat som dere.

Det er jo noen som ikke bryr seg, men det er veldig få i forhold til hvor mange vi egentlig er.

Så hvis tusen ikke bryr seg, betyr det ikke at alle ikke bryr seg. Jeg vet at dere også lurer på hvordan det er ikke å få møte venner, å være på skolen, men nå går det fint, for vi er på skolen tre dager i uka.

Jeg klarte meg fint selv da vi ikke fikk være på skolen. Jeg føler vi lærer litt mindre enn vanlig, men det går fint. Vi kan jo så mye fra før av, så to uker med litt mindre læring går fint. Men, det er jo ikke første gangen, kanskje ikke siste gangen heller, men håper det er siste gang.

Les også

Tiden er inne for hjemmeskole | William T. Svendsen

Det er jo lettere med skole hjemme, hvis man har bra internett. Jeg har sånn passe bra internett. Har man skole på skolen er det nok flere som faktisk jobber enn når vi er hjemme, men det er mer bråk og støy på skolen, og det er litt vanskelig å jobbe i det. Så når jeg er hjemme, er det stille og rolig, det er deilig.

Men skole på skolen er bedre selv, om det er litt bråk. Derfor vil jeg ha alle dagene på skolen, men det er ikke mulig. Jeg er på skolen hver mandag, onsdag og fredag og er hjemme hver tirsdag og torsdag. Alle på skolen min tror jeg prøver så bra som mulig å holde meteren og bruke munnbind i butikk, det gjør i hvert fall jeg.

Jeg har noen venner i B- og C-klassen, men de kan jeg ikke være med i friminuttene.

Det er litt dumt, men jeg har noen i min egen klasse som jeg kan snakke og være med, men jeg må være en meter unna dem.

Så det går fint å være ungdom nå! Det er bare litt mindre tid med venner og mere tid foran skjerm. Jeg håper den forferdelige koronaen snart blir borte jeg vil være med venner og familie snart.

Ole-Thomas

Les også

Innvielsen av nytt bygg gikk i vasken for Bjørn: – Utsetter også åpning av ny kantine

Nødvendig med nedstengning

Jeg må vel først starte med å si at jeg tenker nedstengingen i disse to ukene er helt nødvendig og jeg synes konseptet med hjemmeskole er et veldig bra alternativ.

Jeg tenker at sånne innstramminger som dette er nødvendig for samfunnet. Når det kommer til at man ikke kan være inne hos andre synes jeg det er mer kjipt, men det er fullt mulig å være med venner ute.

For ungdom er venner en stor del av hverdagen, og det er vanskelig ikke å ha mulighet til å møte alle. Spesielt om man er i store gjenger med over fem personer.

Men om dette er det som skal til for å få en slutt på denne pandemien holder jeg meg gjerne hjemme.

Hedda

Hjemmeskole eller ikke?

Mange tror at ungdommer ikke tar koronapandemien på alvor, og at de ikke holder reglene. Det føler ikke jeg.

Men ungdommene er litt splittet over om de vil ha hjemmeskole eller ikke. Mange vil ha hjemmeskole for å få slutt på korona, mens andre syns at hjemmeskole blir for vanskelig, og de føler seg alene siden de ikke kommer på skolen, og kan heller ikke komme, eller ha besøk av venner.

Min mening er at vi burde ha en nedstengning igjen, bare denne gangen strengere. Og jeg synes at det burde bli strengere smittevernregler med maskepåbud.

Da tror jeg at smittetallene her i Norge vil gå drastisk ned.

Adrian

Nydelig år, ikke sant?

Hvorfor kan vi ikke bare ha hjemmeskole? Jeg liker skolen, men ikke når det snør og når det er kaldt. Hvis vi kunne bare ha hjemmeskole i stedet, hadde ikke det vært bedre? Vi må dra kroppen våres til skolen, på mandager, onsdager og fredager. Så må vi være hjemme på Tirsdag og Torsdag.

På skolen, i klasserommet, jeg ser munnbind. Klasserommet er lite, det er nesten umulig å holde én-meter, og ikke snakk to meter avstand.

Ifølge WHO så trenger vi minst å holde én meter avstand. På skolen, i friminuttet, må vi være sammen med de i samme kohort. I virkeligheten er det ikke så lett.

Vi er sosiale mennesker, dermed prater vi på tvers av kohortene våre. Ingen vet om andre har korona eller ikke. Vi vet ikke det heller, vi kan være helt friske eller walking bombs.

Likevel så må vi dra til skolen, enten å gå, å bli kjørt eller å ta buss. Veien til skolen er også farlig, for mange. Ingen vet om setene har korona. Da vil de fleste bli kjørt, men ikke alle foreldre har tid. De har ingen andre valg enn å ta buss eller å gå til skolen.

Alt hadde vært bedre hvis vi hadde hjemmeskole. Nå som landet er på rødt nivå, så blir risikoen mindre, hvis vi er hjemme. Jammen et nydelig år å starte skolen på, ikke sant?

Gutt (14)

Hjemmeskole er ikke noe problem

Mange er veldig redde for denne smitten. Det er derfor vi må være forsiktige og ta på håndsprit og bruke maske. Den første nedstengingen var i mars, men heldigvis er det mange som har vanlig skole nå, men mange som fortsatt har hjemmeskole.

Hvis du spør meg, er ikke hjemmeskole noe problem, men for mange er det det. Så da er det viktig å holde avstand og følge smittevern reglene.

Jeg syns det hadde vært veldig dumt hvis det ble en ordentlig nedstengning igjen, fordi det betyr at vi jobber ikke godt nok for å forhindre smitte.

Følg smittevern reglene!

Mira

Det sosiale livet må settes på vent

Nå har det gått opp til rødt nivå for ungdomsskoler og videregående skoler i Viken fylke.

Det betyr at det er viktigere å holde avstand, vaske hendene, og følge smitteverntiltakene enn før. Det sosiale livet må settes på vent. Det påvirker manges hverdag.

Noen syns det går helt fint, mens andre sliter veldig. Noen syns hjemmeskole er morsomt, mens andre er bekymret for at de ikke skal klare å lære noe når de er hjemme. Noen klarer å konsentrere seg bedre, mens for andre er det stikk motsatt. Jeg syns likevel at det er den rette avgjørelsen å stramme tiltakene.

For mange går nedstengningen helt fint. Jeg syns egentlig den er litt avslappende. I dagene i uka hvor skolen er stengt, slipper man å stå ute i friminuttene å fryse, eller å måtte ta på seg nok klær for en ekspedisjon til sørpolen, bare for å gå til skolen. På en måte, er det litt deilig – og vi vil jo bli kvitt viruset så fort som mulig, slik at alt kan bli vanlig igjen!

Samtidig må vi huske på at det under tider som dette, at det er viktigere å ta vare på hverandre enn før, selv om vi ikke kan møtes i virkeligheten. Bare fordi det går bra for deg, betyr ikke at det ikke er tøft for andre.

Hvis du kjenner noen som har det litt vanskelig under denne perioden, få tak i dem på telefon. FaceTime, ring dem, eller send en melding. Bare litt sosial kontakt kan bety mer for mange enn man skulle tro!

Skoleelev

Det siste året har vært slitsomt

Jeg mener at det siste året har vært ganske slitsomt for alle elever og lærere, fordi det er mye styr med hjemmeskole og alle de nye korona- reglene. For eksempel kunne vi før jobbe sammen i grupper, men nå får vi ikke samarbeide med sidemann lenger, fordi vi må holde avstand.

Vi får ikke ha valgfag eller språk på skolen, fordi da blandes vi på tvers av klasser så vi må gjøre det hjemme.

Det er dumt, fordi vi pleier å jobbe flere på ett prosjekt mer enn én og én. Det er lettere å bli ukonsentrert når man er hjemme, og man lærer ikke like mye som om vi var på skolen.

Det er også irriterende at vi ikke kan være med venner og andre. Jeg skjønner hvorfor de har strengere regler nå, men det blir litt dumt, synes jeg.

I friminuttene har vi ikke lov til å være nærmere enn én meter unna andre fra klassen og to meter fra andre klasser. Mmen mesteparten av tiden vi har friminutt, er vi alene, så vi ikke blander oss. Det er det jeg har å si om min opplevelse på Hov ungdomsskole i Korona-tider.

Lewis

En lærers tanker om elevenes situasjon

Ja, så havnet vi her igjen. Ikke i full hjemmeskole denne gangen, men i delvis hjemmeskole.

Jeg vet ikke hva som er best, eller hva som er verst! Det jeg vet er at jeg er bekymret for elevene mine, bekymret for dem faglig, ja da – jeg er det også. Men, jeg er først og fremst bekymret for dem sosialt.

For er det en ting vi lærere vet, så er det at elever som har det bra sosialt, har det bedre med seg selv. Da får de det bedre på skolen og lærer bedre.

Hvordan eleven har det med seg selv og andre har tydelig sammenheng med fagoppnåelse. Eller la meg si det på en annen måte, når eleven ikke har det bra, uansett årsak, da fungerer ikke eleven faglig optimalt heller. Så disse tingene henger sammen som hånd i hanske.

Mange kjenner på isolasjonen de er under. De må holde avstand i klasserommet. De får ikke være sammen med vennene sine i friminuttet hvis de går i parallellklassen, noe som oppfattes som trist.

For mange er skolen nå det eneste stedet de får treffe jevnaldrende, eneste sosiale arena. Dette skaper en krevende situasjon – både for elever og lærere.

Vi forsøker så godt vi kan å legge til rette for å dekke det sosiale behovet deres, samtidig som vi skal ivareta hensynet til smittevern – en utfordring for oss alle. Hva vi fysisk kan finne på sammen i disse dager er begrenset!

Til slutt vil jeg si at elevene stort sett er fantastisk gode til å ta hensyn – vise omsorg. Engstelsen handler sjelden om dem selv, men om andre, en bestemor, eldre de ikke kjenner, for samfunnet.

Mange i skolen sliter med å holde motivasjonen oppe nå. Dagene går tråere. Både de og alle vi lærere venter på bedre dager – i likhet med resten av samfunnet.

Anita Rime, lærer

Kommentarer til denne saken