Gå til sidens hovedinnhold

Kjøttkaker til besvær? | Vegard Bunes (MDG)

– Det er ikke politikeres oppgave å diktere menyen på sykehjem.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres Unni Carlsen uttrykker bekymring for mattilbudet til de eldre.

Vi burde alle være opptatt av at eldre på sykehjem skal ha et godt mattilbud og det er flott at Carlsen engasjerer seg i dette. Men det er trist å registrere at hun henger seg på den tafatte kritikken vi ser fra Oslo.

LES OGSÅ: Ikke rør kjøttkakene | Unni Carlsen

Sunne alternativer

Det er ikke politikeres oppgave å diktere menyen på sykehjem. Ingen vil være tjent med det.

Men det er politikeres ansvar å jobbe for sunne alternativer, helsefremmende og miljøfremmende tiltak. Og det er politikeres ansvar å sørge for at eldre får en verdig tilværelse på våre sykehjem.

Det å fremme et allsidig og sundt kosthold er et ansvar politikere bør ta. Å jobbe for bedre ernæring på sykehjemmene er også et ansvar politikere bør ta.

I dag spiser hver nordmann omtrent dobbelt så mye kjøtt som vi gjorde da Carlsen var en liten jente. At dette er en utfordring både helsemessig og klimamessig er ikke noe MDG mener, det er hva vitenskapen forteller oss.

Anbefaler å begrense kjøttinntaket

Helsedirektoratet anbefaler å begrense kjøttinntaket til 500 gram bearbeidet og rødt kjøtt per uke. Vi konsumerer altså mer enn det dobbelte.

Det er også et faktum at vi kan produsere vesentlig mer vegetabilsk mat per arealenhet i forhold til kjøtt. Og vi vet at verdens kjøttproduksjon er et vesentlig bidrag til globale CO2-utslipp.

MDG er ikke i mot at folk spiser kjøtt. Når MDG har som målsetting å redusere kjøttforbruket handler det om å ta helse, natur, miljø og klima på alvor. Dette er åpenbart et personlig valg hver enkelt må ta.

Men ingen vil få redusert sin livskvalitet om man reduserer noe på kjøttforbruket til fordel for plantekost og fisk.

Blande inn linser

Sakens kjerne handler altså om det er greit å blande inn 20 prosent linser i kjøttkakene til våre eldre. Hvor ille kan det egentlig være? I en test gjort av bramat.no ble ni ulike kjøttkaker testet.

I testen finner vi blant annet produkter fra Gilde, Nordfjord, Finsbråten, Coop og First Price. Kjøttinnholdet varierer fra 58 til 70 prosent! Kjøttkakene du kjøper på butikken inneholder altså 30 til 40 prosent andre ingredienser enn kjøtt.

Denne gangen er det linsene som får gjennomgå. Men har Carlsen husket å undersøke næringsinnholdet i linser?

Sammenlignet med karbonadedeig får du MER proteiner i linser. Du får like mye fettstoffer, og vesentlig mer fiber og karbohydrater. Linser er dessuten rik på ulike typer B-vitaminer og en rekke mineraler.

Forringer ikke kvaliteten

Det er ingenting som tyder på at litt innblanding av linser vil forringe kvaliteten på kjøttkakene. Tvert i mot blir de sunnere, og kanskje til og med bedre på smak.

Dersom man er opptatt av helsen og velværet til de eldre, bør man applaudere tiltaket.

Et redusert kjøttinntak er dessuten nærmere den husmannskosten de eldre er vant med og mange er så opptatte av.

Kommentarer til denne saken