Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpepress rundt skoleball: – Jeg føler man «må» ha en ballkjole

Artikkelen er over 2 år gammel

Nytt år betyr 10.klasseball for mange. Press rundt skoleball er noe jenter kjenner mye på, fordi mange har en oppfatning av at kjolen må se ut som en «typisk» ballkjole.

Puls

Mange jenter kjenner på kjøpepresset i forbindelse med skoleball, og Mia Kvam (15) er en av de.

– Jeg føler det er et kjøpepress, fordi man «må» ha en kjole som er lang og stor, sier Mia. At kjolen må være ditt og datt, synes jeg er veldig teit, legger hun til.

– Velg en kjole du synes er fin

I motsetning til Mia føler ikke Nora Marie Arnestad Enerhaugen (15) på dette presset. Hun synes det er mye bedre at man velger ut en kjole som man synes er pen og som man liker, ikke velge etter hva andre synes er fint.

Nora Marie mener også at skoleball skal være en fin avslutning på 10. klasse, og hun føler mye av moroa blir borte med ballkjolepresset.

Uavhengig av andre

Mathea Granum (15) innrømmer at hun har kjent litt på presset, men hun likte ikke den følelsen. Derfor bestemte hun seg for å ha en kjole hun syntes var fin, og ikke bry seg om de andre sine kjoler.

– At det er ballkjolepress synes jeg er teit, men så tenker jeg at det er press på det meste vi ungdommer gjør. Derfor mener jeg det handler om at man gjør det på sin måte, istedefor å følge strømmen, sier hun.

Feil oppfatning

Siden mange har en oppfatning av at man skal ha en lang, stor kjole, kan mange føle at de må komme i en typisk ballkjole i stedet for en vanlig kjole. Nora Marie føler ikke det. Hun ville komme i en ballkjole, men hvis hun ville ha kommet i en vanlig kjole, ville hun gjort det.

– Skoleball handler ikke så mye om hva du har på deg, men hvordan du føler deg i det og om du har det gøy eller ikke, sier Nora Marie.

Ulike kjoletyper

I motsetning til Nora Marie føler Mia det. Hun nevner at hun kunne gått i en vanlig kjole, men valgte ballkjole. Det gjorde hun fordi at når det er skoleball, vil hun gjerne passe anledningen med en ballkjole.

– Selv om jeg velger å gå i ballkjole, har jeg ikke noe imot andre som kommer i vanlige kjoler, sier Mia. Det som betyr noe er hvordan man har det i kjolen sin, legger hun til.

Jakten på det perfekte

Mange synes det er urettferdig at jenter må pynte seg mer enn guttene, siden de må som regel gå i kjole, mens guttene kan gå i dress. Mia mener at for jentene sin del tar det lengre tid å finne kjoler, spesielt siden man vil ha den «perfekte» kjolen.

– Guttene kan finne en dress som passer, så er de ferdige, sier Mia.

– Jeg mener det er sånn fordi jenter setter såpass høye krav på ballkjoler, og det er derfor vi pynter oss mer enn guttene, fortsetter hun.

Mathea mener det er litt urettferdig. Samtidig tenker hun at det finnes andre ting hvor det er like mye press på guttene som på jentene.

– Gå i hva du vil!

Nora Marie føler det ikke er særlig urettferdig at jenter har en oppfatning om at de må pynte seg mer enn guttene.

– Det er vi jenter som har bestemt selv at vi har lyst til å ordne oss så mye som vi gjør, sier Nora Marie og fortsetter:

– Selv om mange sier at jenter «bør» gå i kjole, er det helt opp til hver enkelt hva de vil gå i. For min del synes jeg de kan komme i dress hvis de vil, legger hun til.

Høye krav

Mathea mener man legger altfor mye i skoleballet, og bør derfor roe det ned. Hun mener man bør fokusere på å ha det gøy istedenfor. Det samme mener Nora Marie.

– Jeg føler vi jenter legger for mye i ballet sammenlignet med guttene, men vi kan jo velge selv hvor mye vi vil legge i skoleballet, sier Nora Marie. Guttene tar sine egne valg, og vi tar våre, mener hun.

Mia mener vi setter altfor høye krav til oss selv. Selv om hun innrømmer at jenter vil at alt skal være perfekt, skulle hun ønske det ikke var sånn.

– Det som virkelig betyr noe er hvordan du har det, og at du har en fin kveld, ikke hvordan du ser ut, uansett om det er kjole, hår, eller sminke, avslutter de.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.