Gå til sidens hovedinnhold

Kjære bedrift - ta imot en lærling! | Nina Solli NHO

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvert år på denne tiden er det hektisk formidling av søkere til læreplass. I år er dette ekstra vanskelig fordi mange bedrifter kjenner på usikkerheten etter koronakrisen.

Mange bedrifter står i en kritisk økonomisk situasjon. De kan ikke tilby læreplasser som vanlig. Derfor er det bra at regjeringen bevilget 245 millioner kroner til lærlinger. Bare hvis bedriftene tar inn lærlinger kan lærlingene få en lærebedrift å gå til. Fremtidens bedrifter trenger fagarbeidere.

Gun Siri (27) og Andreas (23) tok lappen hos Bente. Nå er begge ansatt som kjørelærere

Krevende å følge opp

Bedrifter, opplæringskontor og ikke minst fylkeskommunene er særlig aktive nå. Men det er næringslivet som tar hovedansvaret for det viktige samfunnsoppdraget opplæringen av faglært arbeidskraft er. 73 prosent av norske lærlinger får læreplass i bedrift. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Bedrifter i Viken og Oslo er ikke noe unntak her. Samtidig ser vi at flere velger yrkesfag og at flere gjennomfører. Viken, Sogn og Fjordane og Oslo er på topp i landet på gjennomføring i videregående skole.

Mange bedrifter allerede har en høy andel lærlinger. Det er flest små og mellomstore bedrifter i Norge. En liten bedrift har gjerne eier eller leder selv i produksjonen. Å følge opp en lærling kan da være krevende. Vi møter likevel jevnlig engasjerte bedriftsledere som ser fordelen ved å satse på lærlinger. De tenker langsiktig på eget -og på bransjens rekrutteringsbehov. De tar et samfunnsansvar ved å være lærebedrift. Uansett beveggrunn, bedriftenes innsats som part i opplæring av fremtidens arbeidskraft er imponerende!

Jonathan (18) fikk drømmejobben som bilselger: – Nå mangler jeg bare lappen

Krevende år

Målet er at alle kvalifiserte søkere skal få læreplass. Det er krevende, særlig i år. Man skal treffe slik at antall skoleplasser klasser står i forhold til læreplasser man senere får behov for. Det er ikke enkelt å få tilbud til å matche etterspørsel her. Hvert år står det igjen bedrifter som ikke har fått tak i lærlinger, og søkere som ikke har fått læreplass.

I Viken står 2000 lærlinger uten læreplass, meldte NRK 29. juni. Da hadde ingen fått læreplass innenfor reiselivsfag. I år er det i tillegg er det mange lærlinger som ikke har fått avsluttet og tatt fagbrev grunnet korona og smittevernhensyn. Mange hundre er dessuten permitterte i Viken og Oslo viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Richards (23) fikk jobb på kjøkkenet da han var 15, nå er han sjef: – Jeg ble løftet fram

Vi sender derfor en oppfordring til dere som ikke er lærebedrift: Gjør som Smart Elektro, Askim & Mysen Rør AS og Hersleth Entreprenør AS – tre av våre medlemsbedrifter som også er lærebedrifter: Bli lærebedrift nå! Viken fylkeskommune og Utdanningsetaten i Oslo kan hjelpe deg med det praktiske.

Til bedriftene som allerede har en lærling: Ta inn en til!

Din virksomhet kan nå være med på å øke antall fagarbeidere samt utgjøre stor forskjell for en ungdom på vei mot et framtidig arbeidsliv

Oddvar doblet omsetningen i den verste krisen: – Det beste året noensinne

Kommentarer til denne saken