Gå til sidens hovedinnhold

En helt spesiell flyavgang

Artikkelen er over 12 år gammel

«Iron Maiden: Flight 666» går inn for landing i Hønefoss kino 21. april.

21. april er det premiere på den prisbelønte turnédokumentaren, som gir et unikt innblikk i hva som skjer når et band som Iron Maiden drar på verdensturné.

På premieredagen vil den bli satt opp i 13 digitale norske kinosaler, i både store og små byer - blant annet i Hønefoss.

– Dette er starten på at mange store konserter og lanseringer kommer til å kunne oppleves som alternativt innhold på de digitale kinoene i tiden som kommer, sier styreleder Jan Robert Jore i Nordic Digital Alliance, som er distributør, til Farojournalen.

«Uforstyrret tilgang»

Kort sagt var det de to filmskaperne Sam Dunn og Scot McFadyen som fikk frie hender til å følge legendariske Iron Maiden på første delen av «Somewhere Back In Time»-turneen deres i februar og mars i fjor.

Som Bruce Dickinson sjøl uttrykte det da «Flight 666» hadde verdenspremiere i Rio i Brasil 14. mars:

– Vi ga dem en liten gave, som var uforstyrret tilgang til denne gale ideen; nemlig å sette alt utstyret, hele bandet, hele crewet om bord på et fly, og fly det rundt i verden. Vi visste ikke om det var mulig, sa Dickinson, som kort sagt kalte Dunn og McFadyen for «to svært gale canadiere» i et klipp en fan har lagt ut på YouTube.

Vant pris

Tidligere har Dunn, som er utdannet antropolog, og McFadyen stått bak dokumentarene «Headbanger’s Journey», som blant annet tok for seg det norske black metalmiljøet, og «Global Metal».

Men med sitt nyeste verk tok de prisen – bokstavelig talt:

Under bransjefestivalen SXSW i Austin nylig vant «Flight 666» den såkalte «24 Beats Per Second»-prisen for beste musikkdokumentar.

En fornøyd Maiden-manager, Rod Smallwood, konstaterer på bandets hjemmeside:

– Det var en fantastisk erkjennelse av den utrolige jobben de har gjort i å få oss til å se interessante ut i nesten to timer! De har laget en film ikke bare for våre mange fans, men for alle som er interessert i rock og ekte verdensturnering. Og selvsagt fly!

For Iron Maiden tok seg – som de fleste sikkert vet – rundt i et helt spesielt fly, med navnet «Ed Force One» skrevet inn under vinduet og Bruce Dickinson som pilot.

500 timers opptak

Med sine små kameraer – som ifølge regissør Dunn selv får dem til å se ut «som en mellomting av turister og nyhetsteam» – gikk ferden med Ed Force One kloden rundt til 23 konserter på fem kontinenter på 45 dager.

De var overalt: I cockpiten på flyet, backstage, foran scenen, på golfbanen når gutta fant tid til å slappe av, og strevet med alskens tidssoner og pressede timeplaner.

Iron Maiden spilte for halvannen million publikummere i løpet av filmperioden, og filmteamet satt igjen med 500 timer med opptak – og brukte over et år på å redigere det ned.

Lyden kommer godt til rette på filmvisningen: Det er 5.1 surroundlyd, mikset av bandets egen produsent Kevin «Caveman» Shirley, mens det er High Definition bildekvalitet.

Det er foreløpig ikke klart når filmen vil slippes på DVD og Blu-ray. (ANB-NTB)