Gå til sidens hovedinnhold

Kartverkets bistand til fattige land | Erik Berg

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med utgangspunkt i Kartverkets bistand til fattige land har «Statistikk og registerprogrammet» i NORADs Kunnskapsbank de siste ukene blitt diskutert i leserinnlegg i Bistandsaktuelt og i Ringerikes Blad.

LES OGSÅ: Kartverket og bistand | Hans Christian Munthe-Kaas

Kort oppsummert forstår vi nå at NORAD jobber for å styrke satsing med et utvidet statistikk- og registerprogram, at arbeidet rundt Kunnskapsbanken er under re-organisering og at Kartverket avvikler sin bistand til land på Balkan og i Øst-Europa til fordel for deltakelse i Norads «Hav for utvikling» program.

God løsninger

Vårt spørsmål var hvorfor Kartverket avvikler sin hjelp med å få på plass gode løsninger for eiendomsregistrering på Balkan og Øst Europa, og om dette er godkjent av departementene (UD og KMD), har vi ikke fått svar på.

Habitat Norge arrangerer hvert år i oktober «Den internasjonale Habitat-dagen». Planlagt tema i år vil være betydningen av å sikre rettigheter til bolig og jord som vilkår for sosial og økonomisk utvikling.

Representanter for Kartverket, NORADs Kunnskapsbank og Statistisk Sentralbyrå er med dette invitert. Det gjelder også innledere fra Verdensbanken og Den afrikanske union. Arrangementet vil spesielt sette søkelys på erfaringer fra land i Afrika.

Videre satsing

Vi håper de norske aktørene vil takke ja til invitasjonen slik at offentligheten får oppdatert informasjon om Kartverkets videre satsing på bistand og om endringene i Kunnskapsbanken.

Les også

Kartverket vil fortsette med bistand

Det er fra noen hold reist spørsmål ved hvorfor Habitat Norge har initiert en diskusjon om Kartverkets bistandsvirksomhet. Til det er å si at målet for vårt arbeid er å styrke en bærekraftig urban utvikling med særlig vekt på uformelle bosettinger i fattige land.

Her er spørsmålet om sikker rett til bolig og jord en avgjørende faktor for overlevelse.

På grasrotnivå i uformelle bosettinger særlig i Afrika har vi de senere årene utviklet et samarbeid med blant andre «Know your City» - programmet til Slum Dwellers International.

Kartlegger livssituasjoner

Det bruker mobiltelefoni og «Google maps» til å kartlegge livssituasjonen til verdens slumbeboere - «billionen på bunnen». Å se utfordringene nedenfra og opp er også viktig i institusjonelt samarbeid.

Habitat Norge ser fram til videre dialog om disse spørsmålene.

Kommentarer til denne saken