Gå til sidens hovedinnhold

Kartverket avvikler bistand | Erik Berg

– Hva er riktig om Kartverkets bistandsarbeid?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som leder av Habitat Norge har jeg i Ringerikes Blad spurt hvorfor Kartverket stanser bistanden sin til fattige land.

I et tilsvar hevder Kartverket at de vil fortsette med bistand. Det er grunn til å søke en ytterligere klargjøring: Hva er riktig?

Vil avvikle

Det står fast at Kartverket vil avvikle bistand til landene på Balkan og i Øst-Europa.

Kartverket sier de har fått politiske signaler som peker i en annen retning, nemlig mot hav.

Vel og bra, men hvorfor avvikle det som til nå har virket svært godt, til fordel for løse planer om noe nytt, som verken treffer kystløse land på Balkan, Øst-Europa eller de minst utviklede «landlocked» statene i Afrika.

Vanskelig å forstå

Det er vanskelig å forstå at Kartverket avvikler sin bistand til tidligere sosialistiske land i Europa. Land som fremdeles har store utfordringer med å gjenopprette privat eiendomsrett etter mange år med statlig eierskap og planøkonomi.

Les også

Hvorfor stanser Kartverket bistanden til fattige land?

Privat eiendoms-rett fungerer ikke uten offentlige eiendomsregistre, nettopp slike som Kartverket er ansvarlig for i Norge.

Fungerende eiendomsregistre anses som avgjørende for sosial og økonomisk utvikling.

Og, ikke minst, for å stabilisere den politiske situasjonen i vårt nærområde. I et framtidig perspektiv kan Kartverket bruke erfaringene fra Balkan og Øst-Europa til å engasjere seg i de minst utviklede landene, slik blant annet kartverkene i Sverige og i Nederland gjør.

Uten sikker rett til bolig og jord

75 prosent av verdens befolkning er uten sikker rett til bolig eller jord. Derfor er det et viktig bærekraftmål å sikre alle folks rett til eiendom.

Kartverket sitter på unik kunnskap og har mange års erfaringer med å bidra til å bygge opp eiendoms- og adresseregister i fattigere land i Europa. De skriver selv at de har spilt en viktig rolle under gjenoppbyggingen på Balkan.

Etter mange år som ansatt i Utenriksdepartementet (UD) kan jeg skrive under på å at innsatsen fikk et godt omdømme. Den har i sin helhet vært betalt av UD som de senere årene har bevilget penger til nye prosjekter.

Landene ber om mer støtte fra Norge. Så hvorfor stanser Kartverket nå?

Politiske signaler?

Kartverket hevder de har fått politiske signaler om stanse sitt engasjement på Balkan og i Øst-Europa.

Les også

Kartverket vil fortsette med bistand

Kan Kartverket opplyse hvor disse signalene kommer fra? Enn så lenge fremstår beslutningen som en Kartverkets nye ledelse står bak.

Kartverket kan spille en viktig rolle i å gjennomføre norsk bistandspolitikk. Habitat Norge oppfordrer derfor Kartverket til å revurdere standpunktet om å stanse sin bistand til Balkan og Øst-Europa også som et grunnlag for en bredere innsats i de minst utviklede landene.

En aktiv innsats for fattigere land og mennesker vil styrke Kartverkets omdømme både hjemme og internasjonalt.

Kommentarer til denne saken