Kan man fritt kalle en folkegruppe «morderzombier» og «seksualpredatorer»? I to leserinnlegg her i avisen hevdes det at SIAN bør frikjennes for rasisme-anklagen etter blant annet slike uttalelser.

Den ene, Frøland, begrunner det med at dette ikke er rettet mot enkeltpersoner, men mot grupper. Da er det ikke injurierende, og bør ikke rammes av norsk lov. Hadde de vært rettet mot enkeltpersoner, bør det være ulovlig, mener han.

LES OGSÅ: Aktor ber om ubetinget fengsel for SIAN-ledere

I teorien høres det logisk ut. Men se på fakta: Hitlers jødehat rettet seg mot hele gruppa, med de verste karakteristikker. – Og endte med krystallnatta, drap på uskyldige jøder, og til slutt holocaust. I Rwanda ble folkemordet forberedt med forferdelige karakteristikker og løgner om tutsiene, hele gruppa. Det samme med muslim- og hindudrapene i India opp gjennom historien.

Vi må lære av historien: Hets mot grupper fører til at de mest voldsinnstilte i samfunnet faktisk griper til vold. Den typen vold rammer uskyldige, de som er lettest å ta.

LES OGSÅ:– Ytringsfriheten må vernes om | Kjell Inge Vestvik

Selv i relativt fredelige Norge er det slik. Her kan SIAN og lignende folk stå «uskyldig» og rope morderzombier, mens sånne som Breivik, eller Benjamin-morderne, eller Mannshaus, føler seg som helter som gjør noe med det. IS’ vold er av akkurat samme kategori, bare så det er sagt.

Et ironisk poeng: De dere mener bør dømmes for ærekrenkelser eller voldstrusler, går fri! Nettet er fullt av de forferdeligste, anonyme, karakteristikker og trusler om vold, nettopp mot enkeltpersoner, – ting som alle fritt kan lese. Ingen kan ta igjen mot dette. Så for disse nettrollene gjelder ytringsfriheten til gavns!

SIAN-medlemmene har i det minste en rettssal og en forsvarer. Det har ikke de som blir truet på denne måten, for eksempel antirasister etter markeringen i Hønefoss.