I vinter kom en oppsiktsvekkende nyhet. Verdens eldste runestein ble funnet i forbindelse med arkeologiske utgravinger ved Svingerud i Hole! Fra før hadde omverdenen fått vite om kammer, krukker og draktspenner. I januar fikk vi høre om runesteinen som forskere bestemt mener kan omtales som verdens eldste. Steinen ble funnet på den aller siste utgravingsdagen – en novemberdag med dårlig høstlys. Ved nærmere undersøkelser mener en altså å kunne se runetegn som kan dateres mellom 1800 og 2000 år tilbake i tid.

– For meg er dette et høydepunkt, for dette er et unikt funn som skiller seg fra andre bevarte runesteiner, uttaler runolog Kristel Zilmer, professor i skriftkultur og ikonografi ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo da nyheten ble delt med våre lesere.

Steinen ble stilt ut på historisk museum. Blant de aller første som fikk se steinen utstilt var 19 elever fra Steinsfjorden Montessori-skole.

Hjemmebane

Senere på våren kom den svært hyggelige nyheten om at steinen kommer hjem i sommer. Den skal stilles ut på Veien kulturminnepark. Nøkkelpersoner har jobbet med å få dette til helt siden funnet ble kjent. I en måned kan besøkende faktisk få se verdenssensasjonen på hjemmebane.

– Vi har egentlig sett på det som en selvfølge at steinen skulle få komme hit på et tidspunkt. Den er jo funnet bare et par kilometer fra det ene av museene våre, sa Tom Oddby, som er leder for Buskerudmuseene om at steinen kommer hjemom i sommer.

Legger til rette

Museet vil strekke seg langt for at folk skal få se steinen. De utvider åpningstidene, og håper «alle» i distriktet tar turen. Det er svært positivt at museet legger seg i selen for å nå bredt ut.

Kanskje kan enda flere få det til. Vi tror interessen for å ta turen kan være stor også utenfor eget distrikt. Kanskje kan steinen være museets «The Twist» i sommer? Den spektakulære installasjonen på Kistefos har trukket veldig mange tilreisende de siste par årene. Om runesteinen er mer beskjeden i sin natur, har den med seg en svært spennende historie.

Funnet av Svingerud-steinen har bidratt til godt besøk på Kulturhistorisk museum i Oslo.

– VI har hatt mange innom som vanligvis ikke ville besøkt oss, fortalte arkeolog Steinar Solheim til Ringerikes Blad i april.

Vi håper Svingerud-steinen får samme effekt på Veien kulturminnepark.