(Nettavisen): Shabana Rehman sovnet stille inn 29. desember, omringet av familie og kjæresten Petter Simonsen.

I dagene som fulgte ble komikeren og samfunnsdebattanten hedret av flere som sto henne nær, og på nyttårsaften ble det kjent at Rehman vil få begravelse på statens bekostning.

I januar 2022 ble Rehman diagnostisert med bukspyttkjertelkreft, og kort tid etter fikk hun beskjed om at kreften hadde spredt seg. Dermed startet Rehmans kamp mot kreften.

(Saken fortsetter under bildet)

Reisen til Rehman ble godt dokumentert, blant annet med en egen dokumentarserie. Gjennom et helt år fulgte et filmteam henne tett i den tøffe kampen, helt til siste slutt.

Resultatet av reisen har blitt til en TV-serie som kommer denne våren.

– Dokumentarserien vil vise at Shabanas liv var en kamp fra begynnelse til slutt. Jeg føler meg privilegert som har fått oppgaven med å formidle Shabana Rehmans historie i denne dokumentarserien, sier regissør Vegar Aase fra Skien til Nettavisen.

«Shabana»

Dokumentarserien er regissert av Aase, og produsert av Anders Graham og Rabea Junge Wold fra Graham Film. For tre år siden fikk Aase ideen om å lage en dokumentarserie om Rehmans kamp for det frie mennesket, i tillegg til hennes liv og virke.

De møttes to år tidligere gjennom stiftelsen hennes, Født Fri, og ifølge Aase var det svært inspirerende å følge henne.

Da hun fikk kreftbeskjeden i januar, ble de to enige om å dokumentere det som skulle være Rehmans reise til helbredelse. Dermed rullet kameraene videre, som fulgte henne gjennom godt og vondt det siste året.

(Saken fortsetter under bildet)

– Tanken var å lage et portrett av hennes liv og følge henne gjennom den siste kampen. Det var viktig å fremheve hennes utrettelige kamp for å fremme kvinners rettigheter til å ytre seg, fra alle klasser, og spesielt kampen mot sosial kontroll, sier Graham til Nettavisen.

Både Fritt Ord og Altibox har bidratt til finansiering av serien, noe produsent Graham forteller var helt avgjørende for at prosjektet kunne virkeliggjøres. Altibox har i en kort periode sikret seg eksklusiv visningsrett av serien.

Dokumentarserien, som foreløpig har arbeidstittelen «Shabana», vil se dagens lys denne våren. Men ifølge produsenten har ikke Rehmans reise i serien kommet helt ved veis ende.

– Avtalen med Altibox er å ha serien klar i begynnelsen av mars, så nå gjør vi de siste intervjuene med familien hennes og hennes venner. Planen er også å filme begravelsen, slik at det kan være en del av den siste episoden, sier produsenten.

Graham forteller videre at når serien er klar for TV-skjermen er håpet at den skal nå det norske folk, også utenfor Altiboxs tjenester.

– Altibox er også veldig interessert i at serien skal vises flere steder enn hos dem, enten Aftenposten TV eller en landsdekkende kanal.

De siste dagene

Filmteamet kom naturligvis tett på kreftsyke Rehman i løpet av filmingen, og de filmet henne i ulike faser av det siste året. De lykkelige stundene, som da hun ble samboer med Petter Simonsen og flyttet inn på Østre Pavestad Gård.

(Saken fortsetter under bildet)

Men også de vonde stundene, som da hun havnet på palliativ avdeling på Akershus universitetssykehus. Aase, som har kjent Rehman i en årrekke, legger ikke skjul på at det var tøft å jobbe med serien om Rehmans kamp mot kreften.

– Det var selvfølgelig en stor påkjenning både for meg og de andre som sto henne nær å følge hennes kamp mot kreften helt til det siste, da vi forsto at hun hadde bare dager og timer igjen å leve, sier Aase.

Filmteamet var med henne på sykehuset rett før jul, og regissøren husker godt hvordan de siste dagene med filming var.

– Siste opptaksdag med Shabana var både fin og trist på en gang. Hun hadde vært veldig dårlig over lengre tid fordi kroppen ikke klarte å ta til seg næring. Men jeg ble overrasket over energien hun fortsatt hadde. Det var en sylskarp og kampklar Shabana jeg møtte, sier Aase.

(Saken fortsetter under bildet)

Energien Shabana Rehman klarte å utstråle selv ved livets slutt, er noe Graham også husker godt.

– Da vi kom til palliativ avdeling på Ahus var hun så full av liv og energi. Hun hadde masse planer, hun ville jo dra til utlandet for å fortsette behandlingen. Hun var veldig klar for å fortsette livet sitt, men dessverre gikk ikke det, sier han.

Gjorde kreften til en kunstform

«I april ble jeg fortalt at det ikke er mer kreftlegene kan gjøre for meg i Norge», skrev Shabana Rehman i et Instagram-innlegg fra juni.

Derfor reiste hun til Tyskland for å få immunbehandling, noe som i starten ga gode resultater, men utover høsten ble formen hennes gradvis verre.

Vegar Aase minnes at Rehman til tider var i så dårlig form at de ikke kunne gjennomføre opptak, og at hun ved flere anledninger ville at kameraene skulle slås av.

Til tross for den nådeløse sykdommen, mistet hun aldri sin stå-på-vilje, ifølge Aase:

– Foruten å stå åpent fram om sykdommen, klarte hun i kjent Shabana-stil å omforme kampen mot kreften til en kunstform.

Et av de fineste minnene Aase har med Rehman er fra opptakene de gjorde under hennes behandlinger i Tyskland. Da Aase skulle ta et siste intervju med Rehman og legen før hjemreisen til Oslo, fikk han virkelig oppleve at hun fortsatt hadde et temperament.

– Da sendte Shabana meg på dør, hun var ganske brysk og bestemt på at det vil hun ikke være med på. Hun var i ganske elendig form, sier han og legger til at han gjorde intervjuet med legen alene.

Da Aase kom tilbake til Rehmans rom, opplevde han også hvor varm hun var.

– Da det var gjort stakk jeg hodet inn for å si adjø til Shabana. Hun kjempet seg opp av sykesengen og fram på gulvet, der hun gir meg verdens varmeste klem. Hun takket meg inderlig for at jeg har vært så tålmodig med henne og fortsatte å følge henne videre.

Landet rundt

Landet rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.