– Nå som vi nærmer oss den desidert mørkeste tiden på året er ingen ting som et godt, gammeldags julemarked, sier konservator Preben L. Johannessen på Ringerikes museum. Og den som måtte tro at det å samles til litt ekstra lys og hygge i den mørkeste årstiden er et nyere påfunn må tenke en gang til. Det har vi her oppe under polarsirkelen gjort i minst tusen år.

Tradisjonen tro kommer en rekke kvinner og menn fra distriktet for å selge sine klassiske varer. De har hengt i stroppen hele året og holdt tradisjonelle håndverksteknikker ved like, slik at vi alminnelige kan få glede av dem.
-Særlig er det de meget velsmakende julekakene som er populære, og det er absolutt lov til å kjøpe seg litt fri fra egen julebaking, i hvert fall når de er så førsteklasses som disse, hevder Johannessen.

Men i tillegg er det også mye annet godt i putte i munnen, som honning og syltetøy og ringerikserter og verdens beste spekepølser og julegodt for store og små. Samt fornuftige ting som luer og votter og sokker og annet som hører vinteren til.
-Mørketid er også lesetid, fortsetter Johannessen, og henviser til museets innholdsrike bokhylle som tilbyr mye lokalhistorisk litteratur, samt hefte Ringerike i ganske mange forskjellige årganger.

Og sist – men ikke minst – er det et hyggelig julekortverksted for barn. Der kan barn lage sine egne julekort, under kyndig veiledning. Der serveres det også rikelig med pepperkaker. Og den kyndige veileder, Martine Solstad Larsen, selger også sine egenproduserte kunstverk, som både malerier og tegninger.

Men før konservatoren forsvinner inn i museet understreker han at hele museet er åpent denne helgen og at det like selvsagt er gratis adgang.