Kalkunen er lagt i vann og pinnekjøttet smurt inn med salt og pepper: Nå blir'e jul! | Jim Gallagher

KLAR - NESTEN: Jim Gallagher gjør seg noen tanker om jul rett før det braker løs.

KLAR - NESTEN: Jim Gallagher gjør seg noen tanker om jul rett før det braker løs. Foto:

Av

Nei, jeg har ikke rukket å vaske baksiden av bildene, skriver Jim Gallagher.

DEL

Meninger Har du husket å glemme å kjøpe rosenkål? 21. desember. 3 små dager til jul. Det aller meste av julemat er handlet inn. Må selvsagt på let etter litt grøt som vi pleier, for stort sett tømmer jo skroting rundt omkring alle lagre med grøt i den grad at man skulle tro det spises grøt helt til påske.

Så nå er det bare å legge kalkun i vann, smøre inn pinnekjøttet med salt og pepper samt dekke ribba med et godt lag bacon. Stua må ryddes, juletreet må henges opp og gulvene må pyntes.

Fin-serviset må strykes og dukene må finnes fram og gnukkes på med en klut.

Bugner av mat

Kjøleskapene bugner over av mat i de norske hjem om dagen. Alt ligger til rette for kulinarisk briljering ala Hellstrøm - men hva ender 50.000 norske hjem på daglig?

Grandiosa - med ekstra ost på seff ... må jo sette sitt personlige preg på maten.

Anne Grete Preus skrev: Det snør, himmelsk korrekturlakk over feilstavet sommer, og hør bylarmen forsvinner. Under dalende flommer, vi har hørt at ingen snøfnugg er like,

Og sånne undre kan en tenke på en stund. Jeg lener hodet helt tilbake, Og får et iskyss på min munn, Og får et iskyss på min munn.

Vel, det er ikke akkurat snø som laver ned nå. Det regner så det spruter. Den lille snøen som er blir glasert og deretter borte. Er du under 50 og skal ut i dag, og har en tendens til vondt i alle ledd fra ankel til lårhals og bekken, ja da bør broddene på. Jeg antar jo at det allerede nå er kølapp-system på legevakten ala «lårhalsbrudd til høyre, alle andre skader til venstre». Og lener du hodet tilbake kan du etter få sekunder gurgle som du gjør etter å ha pusset tennene.

Men jul blir det uansett

Husvasken er jo et av de mest omtalte til det kjedsommelige temaene før jul. Å nei, jeg har ikke rukket å vaske baksiden av bildene på veggen i kjellerstua der svigermor kanskje skal sitte og hvile middag i 25 minutter.

Nei og nei, jeg har glemt å vaske under kjøleskapet, og har helt glemt å tørke støv av støvkosten. Hvor mange har egentlig en mor eller svigermor som midt under julemiddagen kaster seg ned på gulvet og dobbeltsjekker under benken og sofaen om det skulle være en eller annen lodott som har sneket seg unna?

Nei, det får jaggu duge med en god gammeldags støvsuging/vasking til jul sånn at det ser bra ut. Du kan jo selvfølgelig tråkke til med nye gardiner til jul da, men alle hjelpsomme menn der ute: Husk å henge de med pensiden inn – ikke som jeg som hang de med pensiden ut, for det skal jo se fint ut utenfra..... men det var jo ikke riktig. (hvorfor gjør vi ikke sånn med gjerder?)

Må du virkelig bake?

7 slag, ja. Riiiight ... hvert et hus som klinker til med bakingen, og samtidig stresser og opplyser alle som vil høre og som har Instagram og Facebook med at Jeg rekker ikke!!!… lages det altså så mye småkaker at du kunne mette middels store landsbyer i Afrika i månedsvis bare med baksten fra et lite boligfelt.

Og som vanlig så er det å grave fram de 7 boksene med kaker sånn ut i februar en gang og stå der å undre på om du skal kaste sandkakene og makronene i matsøppelet som spesialavfall, eller donere de til forsvaret som ammunisjon da de leker krig en eller annen gang på sommeren. Jeg heller mer og mer til 1 slags-varianten, pepperkaker til 10 kroner boksen på butikken.

Mat

Pinnekjøtt. Ribbe ... Torsk ... Lutefisk ... Grandiosa ... Det er ganske mye vi har i Norge har på bordet på julaften. Og det aller meste av denne maten har vi stresset rundt for å få tak i. Vi stresser på kjøkkenet for å få den riktig. Vi slapper heldigvis av litt da vi spiser den, men så stresser vi veldig med å rydde den bort igjen da middagen er slutt.

Da maten skal pakkes bort. Spares på. Egentlig skal jo maten fram igjen neste morgen, men det er alltid noe som sniker seg unna. Så 2 måneder etter jul legger du merke til en stor og to små plastbokser innerst i kjøleskapet, helt innerst der du pleier stable pizzasauser, pestoglass, ketchupflasker, osv. og hva finner du ... jo, 7 inntørka medisterkaker som man savnet på frokostbordet 1. juledag og restene av surkålen og rødkålen. 2 spiseskjeer av hver. Hvorfor det ble spart på vet kun den personen som gjemte det der inne.

Det er på tide å la julefreden senke seg. Samme hvor du er, hva du er, hvem du er.

Jeg velger å avslutte dette med en tekst fra Facebook ... om den er 100 prosent korrekt vet jeg ikke, men her er den nå, og den avsluttes uansett med noe jeg stiller meg 100 prosent bak.

Norske juletradisjoner

Jeg forstår at det er viktig å verne om de norske juletradisjoner. Men etter å ha satt opp den jødiske 7-armet Menorah (adventslysestake) i vinduet, feiret en italiensk helgen (Lucia), tatt inn juletreet (tysk skikk), satt oss foran tv og sett amerikansk juleunderholdning (Donald Duck feirer jul), spist risgrøt fra Middelhavet (Ris à la Malta), tatt imot gaver fra en tyrkisk helgen (julenissen), og gjort alt dette fordi en jødisk pasifist (Jesus) ble født av en hijab-bærende mor (Maria) i Palestina (Betlehem), så kan man vel lure på følgende:

Kanskje julen handler om å ta vare på hverandre, uansett opprinnelse, fødested, alder, kjønn, religion, seksualitet, hudfarge eller bosted!

LES OGSÅ: I Norge feirer vi jul og spiser julemat. Basta!


Artikkeltags