Adventskrybba ble nyinnkjøpt i fjor, og består av humoristiske figurer som på alle mulige måter er meget kostbare. I fjor var det nemlig en aldri så liten adventskrise i heimen, ettersom dette var første julen etter vi hadde solgt de fleste eiendelene våre.
- Solgte dere julekrybba? Jeg (mor) kan enda høre den skuffede og opprørte stemmen til Ylva. - Ja, gjør det noe da? parerte jeg så godt jeg kunne. - Det var jo bare noe gammelt rask fra et loppemarked, prøvde jeg.

Så kom minnene om julekrybba. At pappa Ole og Brage hadde skrevet kongenes navn under figurene og «Shrek» under eselet. Hvordan kunne vi selge den, egentlig? Det hele endte med innkjøp av ny, overpriset adventskrybbe hos en dansk blomsterhandler i Fuengirola.

Norsk jul i Spania

Til jul i fjor lærte vi noen lekser. Alt fra livet i Hønefoss var så definitivt avsluttet og oppgjort. Huset var solgt og julen skulle feires i Malaga, Arroyo de la Miel. Ikke for første gang, men de norske juleminnene kom strømmende på og overveldet oss en smule. Vi brukte adventstiden til å sortere følelsene våre, og gjorde innkjøp av norsk julemat i de skandinaviske «innvandrerforretningene». Aldri har vi bakt så mange julekakesorter og innfridd så mange juleønsker som i fjor. Det ble antagelig den mest tradisjonsbundne jula vi noen gang har feiret.

Jul for nordmenn

Det bor endel skandinaver på solkysten. Bare på Den Norske Skolen, Malaga er det 120 elever. På skolen arrangeres det adventssamlinger, grøtfest og julefest, samt juleball for ungdomsskolen rett over nyttår, akkurat som i Norge. På sjømannskirken er det julekonserter hvert år, og julegudstjenester. Det er mulig å feire julekvelden i kirka også. Det tilbys norsk julemat og sosialt samvær for alle som vil og har meldt seg på i tide.

Belén – Spansk Julekrybbe

Den norske og den spanske julen møtes på en måte i julekrybbedekorasjonen. I Spania er det tradisjon å sette opp forseggjorte julekrybbedekorasjoner rundt omkring i kirkene og kulturhusene. Så kommer familiene for å beskue årets oppstilling. De fleste hjem har også en egen krybbe-by som ungene er med å sette opp. Butikkene har stort utvalg av nye figurer og hus man kan bygge på og komplettere byen sin med.

Slik feirer spanjolene

Spanske juletradisjoner er veldig ulike de norske. Julaften «Nochebuena» er bare en hyggelig dag med familiemiddag hos våre spanske naboer. I Malagaregionen er matvanene nokså varierte, og julemiddagen består gjerne av en forrett med reker og sjømat, en hovedrett av kalkun, lam eller sped-gris. Til dessert er det gjerne noe frisk frukt, melon og julesøtsaker.«Turron» er en type julegodt som selges i plater og finnes i utallige smaksvarianter. Til maten er det vanlig å drikke Cava, en spansk champagne. Noen familier avslutter kvelden i kirkenes midnattsmesse «La Misa De Gallo»

Romjul

Romjul er en stille tid med masse familiehygge og vennefester, akkurat som i Norge.
Men spanjolene har en tradisjon den 28. desember, fjerde juledag.«El Día de los Santos Inocentes» – de uskyldige helgeners dag feires, omtrent som vår 1. april, med lureri. Avisene har tullenyheter og du kan narre folk til gjøre ting.


Julegaver

Selve julefeiringen med gaver til barna skjer først 6. januar, eller den 13. dag jul, som vi sier i Norge. Dette er «De Hellige Tre Kongers dag» Kvelden før starter feiringen med store opptog i byene. I toget er det tegneseriehelter og Hellige konger, glitter og stas. Det hagler med karameller over tilskuerne.

Etterpå går familiene hjem med en kongekringle under armen. Den som får stykket med kongefiguren i blir konge for en dag, den som får en bønne, må betale for kaken.

12 druer

Når klokken slår tolv på nyttårsaften spiser spanjolene en drue for hvert slag. Druene symboliserer lykke for det kommende året. Hvis du greier å svelge alle, går det deg vel. I storbyene samles tusenvis av mennesker på hovedplassene for denne seansen. Etterpå skåles det i Cava og feiringen pågår til den nye dagen står opp.

Blandet feiring

Våre juletradisjoner er norske, og vil i hovedsak sikkert alltid være det. Alle julens ingredienser er under planlegging, og det blir adventslys-tenning hver søndag her i huset vårt i Arroyo. Julestemningen blir like lun og god selv om har palmer utenfor vinduet og ikke frosne grantrær.
Det tar bare noen år å lære seg det! Juletreet vårt er et schizofrent plastikktre, som avslått ser ut som en norsk edelgran med rød og hvit pynt. Med kontakten i støpselet glitrer fiberoptikken i stil med rundkjøringen nedenfor huset.
Pakkekalenderne er stappet med overraskelser. Vi spiser like mye turrón som pepperkaker, og mandariner er lokal sesongfrukt nå. Brage ønsker helst å være i Spania hver jul, men i år tar vi flyet nordover for feiring.
Det er klart vi gleder oss til det også.