Anne Beate Fridèn (60) er annen generasjon eier av det som mange bare omtaler som Ullerålkiosken eller skolekiosken, et «godteri-tilbud» som har holdt det gående siden 60-tallet.

Anne Beate overtok både drift og eiendom etter sine foreldre Astrid og Gard Fridèn tidlig på 80-tallet.

I flere omganger har hun bygd om og ut, og oppgradert inventar. Utviklingen har gått fra å være en gammeldags kiosk med luke, til å bli et spisested med sitteplasser ute og inne.

LES OGSÅ: Nå har Emma (2) fått sitt eget spisested ved E16: – Hun vet det ikke selv ennå

Fikk kjedeavtaler

Etter hvert ble det aktuelt å bli en del av noe større, med Mix-kjeden som første samarbeidspartner.

For ni år siden var det klart for pizzasalg gjennom Pizzabaker-kjeden.

50 millioner frossenpizzaer

Pizzaen stammer fra Italia. Selv om pizza var blitt anerkjent ved inngangen til 1900-tallet, var det fremdeles bare en lokal napolitansk rett, så å si ukjent for omverdenen. Det skulle endre seg.

I perioden 1880–1920 emigrerte mer enn fire millioner italienere til USA som følge av arbeidsledighet og nød. Samholdet mellom italiensk-amerikanerne var sterkt, og man var opptatt av å ta vare på hjemlandets mattradisjoner. I 1905 åpnet Gennaro Lombardi USAs første pizzarestaurant i New York, noe som ble en stor suksess.

Som i store deler av verden er pizza svært populært også i Norge. De fleste byer og tettsteder har ett eller flere spisesteder der pizza serveres, og det er et fast innslag på veikroer, i kiosker og bensinstasjoner, og da fortrinnsvis den amerikanske versjonen. Men de siste årene har også den klassiske italienske pizzaen blitt populær i Norge, som et resultat av at matglade nordmenn har oppdaget Italia som ferieland.

Nordmenn har også sansen for frossenpizza, og næringsmiddelindustrien anslår at det selges rundt 50 millioner slike pizzaer hvert år i butikkene. Dette gjør Norge til det landet i verden som spiser mest frossenpizza per innbygger.

Kilde: Store norske leksikon

– Det var litt tilfeldig at vi startet med pizza, sier hun.

– Vi valgte å redusere betydelig på smågodt-salget, og fjernet hyller. Da ble det mer plass. Dessuten hadde jeg god kontakt med en representant for pizzabaker-kjeden gjennom mitt engasjement i Mix sentralt, sier 60-åringen engasjert.

Økte med over to millioner

Årsomsetningen for Ullerål kiosk og gatekjøkken AS endte i fjor på 18,6 millioner kroner, over to millioner kroner mer enn året før.

– Noe av dette er en økning i Mix-avdelingen, men det aller meste kommer som følge av økt pizzasalg. Vi er jo faktisk størst på Østlandet nå, sier en fornøyd eier og daglig leder.

Hun konstaterer at veksten har fortsatt inn i 2022.

– Vi ligger én million kroner foran budsjett så langt i år, sier hun fornøyd.

Enkeltpersoner og firmaer

Joachim Helland (27) er avdelingsleder for pizza. Han kan fortelle at de aller første kundene dukker opp kort tid etter åpning klokken 10.

– Vi selger pizza til alle slags mennesker, enkeltpersoner, familier og firmaer. Og den store slageren er kjøttdeig som fyll, sier han.

– Under pandemien økte også ønsket om hjemkjøring, og dette har fortsatt. Vi har to biler i drift, sier han.

Navnebytte?

Nå mener Anne Beate Fridèn det er på tide å bytte navn. Hun kan fortelle at Hønefoss-avdelingen nå er den 13. største blant rundt 200 Pizzabaker-avdelinger.

– Vi er jo ikke lenger en kiosk, men et spisested. Se bare hvor lite godteri vi selger. Samtidig selger vi mye is, milkshake og is, sier hun og peker på ei enkel godterihylle midt i lokalet.

– Nå har vi 25 sitteplasser inne, og rundt 40 plasser ute. Da er det jo ikke akkurat snakk om en kiosk, sier hun og ler.

Økning også på Vik

Lokalt har Pizzabakeren også avdeling på Vik skysstasjon i Hole, der Amund S. Johansen er daglig leder og medeier.

– Vi hadde et godt år, og økte med rundt 15 prosent, sier han på telefon fra avdelingen på Øyer.

Ådølingen driver nemlig Pizzabakeren på to steder, med over to timers kjørevei imellom.

– Hva er årsaken til fjoråret gode pizzasalg?

– Hovedårsaken er at nordmenn ferierte i hjemlandet, og dermed var turister i eget land. Vi lever jo av turister langs veiene, så det kunne vi nyte godt av sier Johansen.

Kjederekord

Pizzabakeren baserer seg på såkalt franchisedrevne utsalg. Det vil si at andre kjøper lisensen til å drive et utsalg og rettighetene til merkevaren.

Pizzabakeren

En norsk pizzarestaurantkjede med hovedkontor i Sandnes. Har rundt 200 avdelinger fordelt over hele landet.

Pizzabakeren ble startet opp av William Gulliksen og Arild Ask Bringeland.

Kjeden er basert på takeaway.

De lokale avdelingen var ikke de eneste som lyktes godt i året som gikk.

Kjedeomsetningen i Pizzabakeren Norge endte på over 1,4 milliarder kroner i fjor, en vekst på 176,9 millioner kroner sammenlignet med 2020.