Referat fra dagstur til plasser i Nordmarka lørdag 30. mai 2020.

Jevnaker Historielag arrangerte dagstur til plasser i Nordmarka pinseaften. Været viste seg fra sin aller, aller beste side, og varme og sol og kunnskapsrike guider, ga de 50–60 medlemmene en utrolig flott dag.

Per Bekkevoll hadde lagt opp en rute som vi fulgte denne dagen, med start på Høgnes og avslutning på Rønnerud Sinnera. Første stopp var altså Høgnes, hvor Torill Høgnes tok raust imot oss. Her fikk vi historien til bruket og hva de nå holdt på med.

Det har vært boplass der siden ca. 1800. Det ble en husmannsplass under Vestre Olimb gård, og ca. 1830 brøt daværende husmann opp jorda. Rundt 1900 var Høgnes en gård for pleietrengende, fattighus for Jevnaker kommune. Familien til Ivar Høgnes kom inn som eiere i 1915.

Turen gikk så videre til Vestenden gård, hvor Helge Westend sto som vertskap. Vestenden var opprinnelig en husmannsplass under Rønnerud gård på Jevnaker, og leien var og slå graset og få inn alt høyet på Rønnerudsinnera hvert. Men i 1923 ble familien Vestenden selveiere og to søstre, Alma og Thora, drev den i mange år. Det sies at Alma styrte alt inne med mat og håndarbeid mens Thora drev gården ute.

Det var her de første gutta på skauen samlet seg i aprildagene i 1940 for å organisere motstanden mot nazi Tysklands invasjon. Sørkedalen kompani, kimen til hjemmefronten ble faktisk stiftet på Vestenden under ledelse løytnant Harlem. Gården ligger fint til med en utrolig utsikt over Mylla.

Folk koste seg i solveggen mens Per Bekkevoll, Åsa Bjertnæs og Leif M Koch foredro historier om stedet. Koch også om hva Vestenden ble brukt til under krigen Utrolig fint å høre.

Følget gikk så bort til Rønnerudsinnera, hvor medbrakt mat og kaffe ble inntatt i det nydelige været. På veien bort til setervollen fra Vestenden, stoppet vi ved det store raset som gikk 26. november 2000. Et 600 meter langt ras fra toppen og ut mot Mylla. Leif M Koch fortalte om dette.

Det var flere gårder som hadde seter på denne setervollen, Rønnerudsinnera, som altså eies av Rønnerud Gård. Seterhusene lå i ytterkant av volden, og vi tok rasten ved en av disse, Finnersetra. Under rasten, bidro i tillegg til Per Bekkevoll og Leif M Koch, Tove Lund, Bjørn Kristiansen, Jan Erik Klinkenberg og Torleiv Johnsrud med historier og opplevelser ved plassene i Nordmarka.

Leder Gerd Anita Fjeldstad overrakte en liten gave og takket initiativtaker og guide Per Bekkevoll, fortellerne Johnsrud og Koch, samt gårdeierne, Høgnes og Westend for at vi fikk besøke stedene denne flotte sommerdagen.

Jevnaker 06.07.2020